Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Капама - най-богатото празнично ястие!

по статията работи: | 25 декември 2018 Прочитания: 3276
Зарадвайте си близките с това невероятно ястие за Коледа
Капама - най-богатото празнично ястие!
Източник: Добринка Христова Петкова

Празниците вече буквално чукат на вратата и подготовката за тях кипи трескаво отвсякъде. 

 

Ако все още се чудите какво да приготвите, имаме за вас едно страхотно предложение - Капама!

 

Едно изключително традиционно, адски богато, невъобразимо вкусно ястие, което всички обожават.

 

Капамата е традиционно балканско ястие. Думата "капама" има турски произход и означава "затворен".

 

Всъщност за тези, които не се сещат, да припомним, че капамата представлява, ориз и няколко вида месо или зелеви сарми с няколко вида месо, приготвени в общ гювеч.

 

Обичайните подправки, подходящи за капамата, са черен пипер, дафинов лист и чесън. Всякакви меса и колбаси са подходящи за капамата - свинско, пилешко, телешко, заешко, кървавица, наденица, суджук...

 

В разложко добавят и "чекъне" - червено цвекло, или туршия от червено цвекло.

 

Оригиналната капама се готви в казан на тих огън в продължение на много часове. Днес по-често я приготвяме в гювеч в електрическата фурна. 

 

Вместо с капак, гювечът може да е затворен с тесто - става много вкусно!

 

Почти задължително е в капамата да има свинско месо - то се поставя на дъното на съда, а отгоре се редят на пластове другите продукти. 

 

Капамата е изключително ефектно и подходящо за празниците ястие. Със сигурност можем да кажем, че не е нещо, което се приготвя всеки ден без повод.

 

Но Коледа или Нова година е подходящ ден да отделите малко повечко време, за да приготвите точно това ясите, което ще се хареса на всички! 

 

И ако досега не сме успели да ви убедим, че капамата е най-подходящото ястие за предстоящите празници, то със следващите снимки и рецепти със сигурност ще успеем!

 

Ако вече тайничко се облизвате зад екрана от снимката на корицата, бързаме да ви кажем, че това е Коледна капама, предложена ни от Добринка Христова.

 

Л. Грънчарова

 

А колко апетитно изглежда тази Капама, въпреки че е извадена от гювеча. Рецептата ни е предложена от Люба Грънчарова, така че сме убедени, че е ужасно вкусна!

 

Петя Славчева пък предлага да увием цялата капама в зелев лист. Така тя прилича на изпечена цяла зелка. Но когато я срежем, оставаме възхитени от това, което е скрито вътре. Тази Капама в зелев лист със сигурност ще изненада много приятно гостите ви. 

 

Петя Славчева


Задължително надникнете и в рецептата за Празнична капама, която ни предлага да опитаме Петя Цанкова. В нея има цели 4 вида месо - абсолютно гарантирано, че ще е ужасно вкусно! 

 

За Нова година пък имаме още по-богато предложение - Новогодишна капама, която е толкова богата, че всички на масата ще са доволни - в нея има и бутчета, и наденица, и пържоли. А какво още съдържа, вижте в рецептата.

 

Л.Грънчарова

 

А какво ще кажете за тази вкусотия? Ние сме безмълвни! Богата Капама, отново предложение на Люба Грънчарова. Истината е, че каквото и да сложите в гювеча, ще стане вкусно, но ако го направите по точно тази рецепта, ще стане невероятно!

 

Още една страхотна капама предстои да ви покажем. Капамата на Рафаела, в която се е скрила цяла пълнена кокошка. Ето това вече наистина е нещо невероятно :)

 

 Рафаела Искрова


Е, избрахте ли коя капама ще приготвите за празника? Ако имате ваша любима рецепта за Капама, включете се с нея или друга любима празнична рецепта в нашия конкурс "Зимни празници 2015" и спечелете страхотни награди!

Рейтинг: 4 / 5 , 182 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!