Празниците вече буквално чукат на вратата и подготовката за тях кипи трескаво отвсякъде.
Ако все още се чудите какво да приготвите, имаме за вас едно страхотно предложение - Капама!
Едно изключително традиционно, адски богато, невъобразимо вкусно ястие, което всички обожават.
Капамата е традиционно балканско ястие. Думата "капама" има турски произход и означава "затворен".
Всъщност за тези, които не се сещат, да припомним, че капамата представлява, ориз и няколко вида месо или зелеви сарми с няколко вида месо, приготвени в общ гювеч.
Обичайните подправки, подходящи за капамата, са черен пипер, дафинов лист и чесън. Всякакви меса и колбаси са подходящи за капамата - свинско, пилешко, телешко, заешко, кървавица, наденица, суджук...
В разложко добавят и "чекъне" - червено цвекло, или туршия от червено цвекло.
Оригиналната капама се готви в казан на тих огън в продължение на много часове. Днес по-често я приготвяме в гювеч в електрическата фурна.
Вместо с капак, гювечът може да е затворен с тесто - става много вкусно!
Почти задължително е в капамата да има свинско месо - то се поставя на дъното на съда, а отгоре се редят на пластове другите продукти.
Капамата е изключително ефектно и подходящо за празниците ястие. Със сигурност можем да кажем, че не е нещо, което се приготвя всеки ден без повод.
Но Коледа или Нова година е подходящ ден да отделите малко повечко време, за да приготвите точно това ясите, което ще се хареса на всички!
И ако досега не сме успели да ви убедим, че капамата е най-подходящото ястие за предстоящите празници, то със следващите снимки и рецепти със сигурност ще успеем!
Ако вече тайничко се облизвате зад екрана от снимката на корицата, бързаме да ви кажем, че това е Коледна капама, предложена ни от Добринка Христова.
Л. Грънчарова
А колко апетитно изглежда тази Капама, въпреки че е извадена от гювеча. Рецептата ни е предложена от Люба Грънчарова, така че сме убедени, че е ужасно вкусна!
Петя Славчева пък предлага да увием цялата капама в зелев лист. Така тя прилича на изпечена цяла зелка. Но когато я срежем, оставаме възхитени от това, което е скрито вътре. Тази Капама в зелев лист със сигурност ще изненада много приятно гостите ви.
Петя Славчева
Задължително надникнете и в рецептата за Празнична капама, която ни предлага да опитаме Петя Цанкова. В нея има цели 4 вида месо - абсолютно гарантирано, че ще е ужасно вкусно!
За Нова година пък имаме още по-богато предложение - Новогодишна капама, която е толкова богата, че всички на масата ще са доволни - в нея има и бутчета, и наденица, и пържоли. А какво още съдържа, вижте в рецептата.
Л.Грънчарова
А какво ще кажете за тази вкусотия? Ние сме безмълвни! Богата Капама, отново предложение на Люба Грънчарова. Истината е, че каквото и да сложите в гювеча, ще стане вкусно, но ако го направите по точно тази рецепта, ще стане невероятно!
Още една страхотна капама предстои да ви покажем. Капамата на Рафаела, в която се е скрила цяла пълнена кокошка. Ето това вече наистина е нещо невероятно :)
Рафаела Искрова
Е, избрахте ли коя капама ще приготвите за празника? Ако имате ваша любима рецепта за Капама, включете се с нея или друга любима празнична рецепта в нашия конкурс "Зимни празници 2015" и спечелете страхотни награди!