Загрейте фурната на 280 С. Уверете се, че всички съставки за карамелената торта са на стайна темепратура. Намаслете 2 форми за торта с 1 лъжица от маслото. Поръсете с малко брашно, изтърсете излишното.
Смесете брашното, бакпулвера и солта, оставете настрана за малко. Разбийте 120 гр масло с 2.5 чаши захар с миксер. Добавете ванилия и яйцата, едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете брашнената смес и прясното мляко на 3 пъти, като разбивате след всяка порция.
Разпределете тестото във формите и печете, докато придобие златиста коричка, отнема около 30-35 минути. Оставете да изстинат на решетка за 10 минути, извадете блатовете от формите и оставете да се охладят напълно.
За карамелената глазура: сложете останалата захар и маслото в тиган на средна температура, разбърквайте постоянно, докато се получи светло карамелен цвят. Внимателно добавете кондензираното мляко, намалете степента на котлона, гответе за около 8 минути, разбърквайки постоянно, до получаване на гладка смес. Продължете готвенето, като разбърквате периодично, докато темепратурата на глазурата достигне 240 С. Махнете от котлона.
Разбъркайте с дървена лъжица. Трябва да се получи лепкава, гъста и лесна за намазване текстура на карамела.
Сложете първия блат на тортата, намажете го с карамела равномерно. Отгоре сложете и 2-рия блат, намажете и него. Като сложите карамела в средата и с леки движения с шпатула започнете да го разпределяте към краищата на тортата и накрая покриете и страните на карамелената торта.
Украсете с цели лешници и оставете да се охлади за 30 минути в хладилника, преди да сервирате.