В касерола се налива 1 ч.ч. топла вода, слагат се солта и 80 г от маслото. След като водата кипне, се изсипва постепенно брашното. Разбърква се с дървена лъжица.
Докато още е топло, тестото се прехвърля в купа и към него се прибавя първото яйце. С миксер се разбива сместа. По същия начин се добавят и разбъркват и останалите яйца.
Полученото тесто се поставя в сладкарски шприц.
В тава, върху хартия за печене, се шприцоват топчета, малко по-големи от орех, с разстояние между тях около 3-4 см. Фурната се загрява до 220 С.
Еклерите се пекат за 10 минути. Температурата се намалява до 160 С, като продължаваме да печем още 10 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно.
Жълтъците за крема се разбиват със захарта (8 лъжици), смесват се с кипналото прясно мляко и, след разбиване с тел, сместа се връща обратно в касеролата.
Нишестето се залива с 2.с.л. топла вода, рзбърква се и се оставя да се разтвори.
Добавя се към млякото и се варят заедно на тих огън за около 2-3 минути, като непрекъснато се бърка с тел, до сгъстяване на сместа. Накрая се добавят лимоновата кора и 1/2 от сока. Овкусява се с ванилията.
Касеролата се сваля от котлона. Добавя се 30 г масло. Разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.
Студеният крем се поставя в шприц и с помощта на остър накрайник се шприцоват изстиналите еклери.
Останалият лимонов сок и 5 лъжици захар загрейте до образуване на карамелена смес. Полейте леко еклерите с горещия карамел.
Съвет: не ги карамелизирайте много, тъй като се втвърдяват.
Еклерите се оставят да престоят 2-3 часа в хладилник.