Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кафяв ориз

по статията работи: | Прочитания: 2383
По-здравословният избор на ориз
Кафяв ориз
Източник: Thinkstock/ Guliver

Кафявият ориз е пълнозърнеста култура с лек, деликатен аромат на ядки, може би по-конкретно орехи.

 

Има много изследвания, които се занимават със задълбочено проучване на полезните свойства на ориза. Правят се непрекъснати паралели между кафявия и класическия бял ориз. Изводите от тези изследвания са, че кафявият печели "дуела" на видовете ориз.

 

Има една негативна характеристика и тя е, че кафявият ориз гранясва по-бързо в сравнение с белия.

 

Двата вида ориз имат почти еднакви стойности на калории и въглехидрати. По-сериозните отлики идват от различията в хранителния състав и самата преработка от организма.

 

Когато се произвежда кафяв ориз се отстранява само най-горната обвивка на зрънцата. За сравнение, бял ориз се прави, като се махат и следващите два слоя от зрънцето. В рецултат на това, заедно с тези слоеве се загубват и няколко от полезните вещества на ориза, като витамини от група В и желязо. Това е първият плюс за кафявия ориз в графата със сравнения между двата вида зърнена култура.

 

В САЩ има практика за обратно "обогатяване" на ориза т.е. връщане на изгубените полезни вещества. Но има един минерал, който не може да се възстанови – магнезият. Количеството магнезий в една чаша бял сготвен ориз е 4 пъти по-ниско в сравнение с това на кафявия.

 

И ако тук възникне въпросът "Защо първо да "олющваме" полезните свойства на ориза, а след това да ги връщаме обратно по изкуствен път", то ще бъде съвсем логично и адекватно.

 

Кафявият ориз е пълен с полезни фибри, които го правят по-бавно смилаем, което пък е причината да има по-нисък гликемичен индекс. Колкото по-малко се обработва ориза, толкова по-непокътнати остават неговите полезни вещества.

 

Оризът е въглехидрат, от който тялото ни получава енергия, затова е една от важните храни за организма ни.

 

Казахме за полезните фибри в състава му, но и с тях не бива да се прекалява. По този въпрос има диаметрално противоположни публикации. От една страна биват пренебрегвани, но от друга се товарят с прекалено голяма важност. Трябва да се намери средно положение. Необходимото количество фибри за жените е 20-25 грама на ден, а за мъжете около 30-35 грама.

 

Ако човек получи 2-3 порции зеленчуци и плодове, пие достатъчно вода, получи регулирано количество мазнини и протеини, без да прекалява с животинските, то количеството фибри за деня ще бъде абсолютно достатъчно. и не само, това звучи като един доста приличен хранителен режим.

 

Дългозърнест ориз Басмати или жасминов ориз също са добър избор, ако ви се хапва ориз въобще. Те не са преработени излишно и са запазили значителна част от полезните си вещества.

 

Кафявият ориз отнема повече време за приготвяне. Съветваме ви да го варите в по-голямо количество вода, в сравнение с това, когато готвите обикновен бял ориз. Също така е препоръчително да се оставя накиснат за още около 10-15 минути, след като вече е готов и сте изключили котлона.

 

Предлагаме ви да си припомните и повече за червения и черния ориз.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...