Кафявият ориз е пълнозърнеста култура с лек, деликатен аромат на ядки, може би по-конкретно орехи.
Има много изследвания, които се занимават със задълбочено проучване на полезните свойства на ориза. Правят се непрекъснати паралели между кафявия и класическия бял ориз. Изводите от тези изследвания са, че кафявият печели "дуела" на видовете ориз.
Има една негативна характеристика и тя е, че кафявият ориз гранясва по-бързо в сравнение с белия.
Двата вида ориз имат почти еднакви стойности на калории и въглехидрати. По-сериозните отлики идват от различията в хранителния състав и самата преработка от организма.
Когато се произвежда кафяв ориз се отстранява само най-горната обвивка на зрънцата. За сравнение, бял ориз се прави, като се махат и следващите два слоя от зрънцето. В рецултат на това, заедно с тези слоеве се загубват и няколко от полезните вещества на ориза, като витамини от група В и желязо. Това е първият плюс за кафявия ориз в графата със сравнения между двата вида зърнена култура.
В САЩ има практика за обратно "обогатяване" на ориза т.е. връщане на изгубените полезни вещества. Но има един минерал, който не може да се възстанови – магнезият. Количеството магнезий в една чаша бял сготвен ориз е 4 пъти по-ниско в сравнение с това на кафявия.
И ако тук възникне въпросът "Защо първо да "олющваме" полезните свойства на ориза, а след това да ги връщаме обратно по изкуствен път", то ще бъде съвсем логично и адекватно.
Кафявият ориз е пълен с полезни фибри, които го правят по-бавно смилаем, което пък е причината да има по-нисък гликемичен индекс. Колкото по-малко се обработва ориза, толкова по-непокътнати остават неговите полезни вещества.
Оризът е въглехидрат, от който тялото ни получава енергия, затова е една от важните храни за организма ни.
Казахме за полезните фибри в състава му, но и с тях не бива да се прекалява. По този въпрос има диаметрално противоположни публикации. От една страна биват пренебрегвани, но от друга се товарят с прекалено голяма важност. Трябва да се намери средно положение. Необходимото количество фибри за жените е 20-25 грама на ден, а за мъжете около 30-35 грама.
Ако човек получи 2-3 порции зеленчуци и плодове, пие достатъчно вода, получи регулирано количество мазнини и протеини, без да прекалява с животинските, то количеството фибри за деня ще бъде абсолютно достатъчно. и не само, това звучи като един доста приличен хранителен режим.
Дългозърнест ориз Басмати или жасминов ориз също са добър избор, ако ви се хапва ориз въобще. Те не са преработени излишно и са запазили значителна част от полезните си вещества.
Кафявият ориз отнема повече време за приготвяне. Съветваме ви да го варите в по-голямо количество вода, в сравнение с това, когато готвите обикновен бял ориз. Също така е препоръчително да се оставя накиснат за още около 10-15 минути, след като вече е готов и сте изключили котлона.
Предлагаме ви да си припомните и повече за червения и черния ориз.