Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кебапчета

11
Кебапчета
Източник: Thinkstock / Guliver
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 3.6
(базиран на 7 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Месото се смила и се подправя със солта, кимиона и черния пипер

  • 2

    Добава се студена вода, за да се получи хубава пухкава смес

  • 3

    Сместа се оставя да отлежи в хладилника за няколко часа

  • 4

    Загрява се скарата

  • 5

    Оформят се кебапчета и се пекат върху намазана скара

  • 6

    Поднасят се веднага с гарнитура пт пържени картофи и салата според сезона.

продукти
Коментари(11)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
11
Danijel Dimitrov
23.09.2014 | 23:40
Без компонент който свързва каймата - не правите нищо - кебапчетата ще ви се ронят и пръскат и няма да са сочни . Трябва да добавите малко бакпулвер или сода - без тях не става. тази рецепта я е правил някои които нищо не разбира . хахахааааааааааааа
10
Рецепта за кебапчета, извадена от "ЗОХ", издание от 1968 г. Сочни кебапчета стават само от свинска кайма, мляна от плешката, месо около корема (осмянката) и сланина. Подправките са 5 гр. кимион и 5 гр. черен пипер на 1 кг. кайма. Каймата се омесва добре и трябва да поеме около 100-150 грама вода. Отлежава едно денонощие в хладилника на пласт не по-дебел от 6 cm. Премесва се пак, отлежава 5-6 часа и се оформят кебапчетата, като се полират с ръце, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1 Скарата трябва да е много добре загрята, почиства се с телена четка, после саждите се почистват с глава лук, бучната през мустаците и отрязана по екватора, после се намазва леко с олио - потопява се лукът в чинийка с мазнина и се маже с него. При печенето се търкалят само в една посока на три пъти. Не трябва да се притесняваме от мазната кайма - такава трябва да е - като се пекат излишната мазнина изтича. Тази, която при омесването е образувала гел с водата остава и прави кебапчето сочно - месене и отлежаване - мазнината да се гелоса с водата - емулсия. Кебапче се пробва като се хване с щипките за единия край и се разтресе, трябва да не се прекършва - иначе каймата е била постна или недостатъчно омесена или малко отлежала. В същото време кебапчето може да се пресече с вилица в чинията - не е необходим нож, за да се отреже. Според стандарта, от тогава, когато е изпечено трябва да тежи 72гр.
9
Desislava Stoyanova
31.03.2014 | 15:58
класика от всякъде няма човек,който да не си пада по кебапчетата
8
ruslana
05.11.2013 | 16:06
Класика! :)
7
Маргото
23.04.2013 | 12:33
Отговор на коментар #3 от Kremena Peteva:
И на мен ми е по-лесно да си купя от магазина:)
6
Маргото
23.04.2013 | 12:32
Мисля да пробвам да си ги приготвя :)
5
Silviq Milenova
15.04.2013 | 16:25
кебапчета,кюфтета, кой ли не обича? :)
4
Anna Vasileva
27.03.2013 | 15:47
не ми се получават домашните кебапчета,но не се знае, нещата може и да се променят с добра рецепта.
3
Kremena Peteva
15.03.2013 | 16:34
аз трудно правя домашни кебапчета но ще пробвам по тази рецепта
2
Vanessa Apostolova
01.02.2013 | 11:13
Домашна рецепта за кебапчета,сигурно ще са много вкусни,трябва да ги изпробвам!
1
Бела Дона
30.11.2012 | 11:01
Много обичам кебабчета :) Обожавам ги :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...