Кимионът е широко разпространен в българската национална кухня. Той е незаменима подправка за кайма, колбаси, тестени изделия, супи и всякакви видове месо.
Кимионът е едногодишно тревисто растение от семейството на моркова и магданоза – Сенникоцветни.
Характерен е за мексиканската, източноевропейска и индийска кухня, като в последната се използва за направата на къри.
Подправката, с наситен и характерен аромат, е позната от хилядолетия. Споменава се още в Библията, не само като съставка на различни хлябове и отвари, но и като задължителна част от данъка десятък, който се е изплащал на свещенниците.
През Средновековието в Европа кимионът е бил символ на любов и вярност.
Младоженците носели в джобовете си кимион по време на венчавката, а съпругите на женените войници им приготвяли кимионов хляб, преди да ги изпратят на бойното поле.
Свойствата на кимиона, да усилват любовта, са познати и в някои арабски традиции, където паста от кимион, пипер и мед са използвани като афродизиак.
Още преди десетилетия в Гърция, учениците са използвали козметичните свойства на кимиона, докарвайки си блед вид, за да убедят учителите си, че са "учили цяла нощ".
В Египет кимионът е ползван за мумифициране на фараоните. Консервиращото му свойство се използва и в наши дни за сушенето на наденици, суджуци и месо.
Източник: Thinkstockphotos.com
Достойнствата на малките семена не спират до тук. Днес те се използва широко в медицината и билколечението, заради благоприятното им влияние върху човешкото здраве. Само 1 лъжица (4 грама) от ароматната подправка съдържа над 15 % от дневната препоръчителна доза желязо за човешкия организъм.
Семената от кимион съдържат цитронови етерични масла, които се грижат за храносмилателната система и имат противовъзпалително и антимикробно действие. Това прави отварата от кимион незаменима при гастрити, инфекции на дихателните и пикочни пътища, колики при бебетата, повръщане и газове.
Етеричните масла в кимиона спомагат за намаляване на кръвната захар, увеличават кърмата, действат успокояващо на нервната система, противоалергично и облекчават менструалните проблеми.
Смята се, че имат и антиканцерогенно действие, благодарение на което, предпазват от ракови заболявания.
Ако до сега сте избягвали употребата на кимиона в кухнята си, заради силния и леко натрапчив вкус, сега е моментът да промените това.
Високото съдържание на желязо, магнезий, калции и манган укрепват имунната система, стимулират тонуса и ускоряват метаболизма. Не се чудете, защо в много диети има включен кимион.
Растението, освен всички полезни действия върху организма, се бори и с излишните килограми.