Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кимчи - маринована корейска гарнитура

по статията работи: | 29 октомври 2013 Прочитания: 3274
В Корея си приготвят мариновани зеленчуци по всяко време на годината
Кимчи - маринована корейска гарнитура
Източник: Wikimedia Commons

Кимчи, още може да се срещне като гимчи, е корейска традиционна гарнитура. Приготвя се от зеленчуци, овкусени с различни подправки.

 

Вкусът му обикновено се определя като пикантен или кисел. Интересна част от приготвянето на кимчи е, че се оставя да ферментира в глинени съдове, скрити под земята, за около 1 месец. Зеленчуците са предварително мариновани.

 

Кимчи или гимчи е, освен традиционно, и национално корейско ястие. Има стотици варианти на състав, които можете да срещнете. Един основен зеленчук, като китайско зеле, репички, праз лук или арпаджик, краставица и др. Кимчи може да бъде и основна съставка на редица други ястия – кимчи яхния, кимчи палачинка, кимчи супа и кимчи с пържен ориз. Излиза, че кимчи може да се нарече цяла категория от ястия, включващи зеленчуците, приготвени по въпросния начин.

 

Първите сведения за мариновани зеленчуци в Корея черпим от едно стихотворение. А терминът датира някъде от периода на Трите царства на Корея. Кимчи е толкова известно, че дори има музей в негова част в Сеул. Там са документирани 187 варианта на кимчи.

 

Съставките могат да се заменят и допълват в зависимост от желаният краен резултат, съобразен с вкусовете на консумиращите маринованата гарнитура. Най-честите подправки, кото се добавят към рецептата са саламура, джинджифил, чесън, репички, пресен лук и др. Понякога се добавя и специално приготвен рибен сос.

 

У нас мариновани зеленчуци е характерна гарнитура за зимния сезон. Но в Корея не мислят така. Кимчи може да се катогоризира според сезона, региона и съставките.

 

 17791

 Съдовете, в които се маринова кимчи. Снимка: Wikipedia

 

Все пак Северна и Южна Корея имат различни климатични особености. Кимчи от Севера има значително по-малко количество сол, по-малко пикантен вкус и не съдържа мариновани моркси дарове. Освен това има малко по-водниста консистенция.

 

Кимчи от Юга съдържа точно обратното – сол, чили чушки и маринована аншоа или скариди за овкусяване на зеленчуците. Аншоата или скаридите не се прибавят към микса от подправки в бурканите, но се слагат да къкрят с тях, за да премахнат мазнините, миризмите и таниновия вкус.

 

След това се прибавя сгъстител, направен от ориз или пшенично нишесте. Друг вариант на маринованите зеленчуци е бялото кимчи. То съдържа китайско зеле, приготвя се без сол и чили, бяло е на цвят, което се подразбира и не е пикантно. Както вече казахме, кимчи се приготвя през цялата година.

 

Просто съдържа съответните зеленчуци, които могат да се намерят в съотвения сезон. През 1996 година възниква спор, предизвикан от недоволството на корейците, заради промишленото производство на кимчи в Япония. А традиционната рецепта е изменена, според корейците.

 

 

Вследствие на този спор, е установен стандарт, определящ кимчи като "ферментирала храна, с основен зеленчук осолено китайско зеле, овкусено с подправки, преминаващо през процес на млечна ферментация за определен период от време".

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...