Питките със свинско месо или още Ча сиу бао, са много популярен китайски специалитет. В китайските квартали на големите градове те са успешен заместител на хотдога, хамбургера и други подобни бързи храни, добили световна известност. Китайските питки за хапване накрак, не отстъпват по нищо на вкус.
Даже на нас ни допадат повече, отколкото един огромен и претъпкан бургер... Но това, може би, е въпрос на вкус.
Ако искате да се пренесете в атмосферата на чайнатаун и да усетите вкуса на китайския снак, ето как можете да го постигнете (преценете дали многото сосове в пълнежа са по вкуса ви, можете да пропуснете някой, ако прецените).
Необходими продукти:
За питките:
5 + 1/3 чаши брашно
2/3 ч. вода
1 + 1/3 ч. мляко
1/3 ч. захар
1 ч.л. сол
4 ч.л. инстантна мая
2 яйца
4 с.л. разтопено масло
1 яице, разбито в с.л. мляко
1 с.л. сусамово семе
За пълнежа:
2 с.л. олио
½ ч. ситно нарязан червен лук
2 с.л. захар
1 ½ с.л. соев сос
2 с.л. сос от стриди
1 ½ с.л. сусамово олио
1 с.л. тъмен соев сос
¾ ч. пилешки бульон
3 с.л. брашно
2 ч. свинско месо, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне:
pinterest/thewoksoflife.com
В средно голям тиган смесете 1/3 чаша брашно с 2/3 чаши вода и 1/3 чаша мляко и разбъркайте, докато брашното се разтвори. Сложете тигана на средна температура и бъркайте 3-5 минути, докато сместа стане на гъста паста.
В голяма купа съберете 5-те чаши брашно със захарта, маята и солта и ги омесете с ръце.
Добавете брашнената паста, заедно с чашата мляко, яйцата и разтопеното масло. Разбуркайте, докато се образува меко тесто, и го омесете с ръце за около 15-20 мин.
Оформете тестото на топка и го сложете в леко намазнен съд.
Заемете се с пълнежа за питките: Нарежете лука, накълцайте свинското на малки кубчета и извадете бульона.
Нагорещете 2 с.л. от олиото в уок-тиган на средно-висока температура. Добавете лука и запържете за 2 мин.
Добавете захарта, соевия сос, скаридения сос, сусамовото олио и тъмния соев сос. Разбъркайте и оставете да кипне.
Добавете брашното и бульона. Намалете до средно-слаба температура и бъркайте няколко минути, докато се сгъсти сместа. Махнете я и сложете да пържите свинското. Оставете го да се охлади.
Разделете тестото на 16 еднакви по-малки парчета, които ще се превърнат в апетитни китайски питки. Оформете ги на малки кръгчета, като в центъра трябва да има повече тесто, а крайчетата може и да са по-тънки (така тестото няма да се скъса, когато сложим плънката в хлебчетата).
Сложете по 2 с.л. от пълнежа във всяка питка. Внимателно хванете крайщата и ги затворете плътно едно в друго, за да не излиза пълнежа (получава се вързопче).
Сложете питките откъм събраните крайща върху пергаментова хартия и ги оставете да втасат за около час. Загрейте фурната до 200 С.
Намажете топчиците с разбитото яйце и млякото и ги поръсете със сусамените семена.
Сложете ги във фурната и намалете температурата 180 С. Печете около 25 мин, докато придобият златиста коричка.
Оставете да се охладят китайските питки за няколко минути и ги сервирайте.