Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Киш - посланик на френската кухня

по статията работи: | 22 ноември 2013 Прочитания: 4128 1
Лек обяд, обилно предястие или вечеря - кишът и неговата история
Киш - посланик на френската кухня
Източник: Thinkstock/ Guliver

Казват, че всяко ястие, част от френската кухня, си има своя история.

 

И, ако почти цяла Франция е известна с вкусните си супи, чиито рецепти френските майки разкриват на своите дъщери и така се запазват през годините, то има един регион от Франция – Лотарингия, където наистина знаят как да изпекат най-вкусния киш. На много места може да се срещне като киш Лорен, както всъщност се произнася името на областта на френски език.

 

Кишът е едно от най-разпространените ястия във Франция, но е също толкова известен и любим и в много други страни. Рецептата за киш Лорен се знае от толкова много време, че никой не може да се ангажира с точното позициониране на оригинала във времето. Рецептата е издържала теста на времето и се е превърнала в част от кулинарното наследство на областта Лотарингия.

 

Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че френската кухня, съставките, ястията и вкусът им, като цяло, са прозорец към историята и цвета на нацията.

 

Не винаги състоянието на френската кулинария е било толкова розово. Във вековете назад (което важи за почти всяка една нация впрочем) е имало периоди, когато френските домакини са били принудени да хранят семействата с много по-семпли ястия. Това донякъде е разклатило авторитета на френската кулинария, като една от най-високо оценяваните и изтънчените кухни в света.

 

Тук, разбира се, не сте длъжни да се съгласявате стопроцентово, кулинарните предпочитания са въпрос на вкус.

 

Но дори в бедни времена, югозападните региони, които са наситени с ферми за отглеждане на гъски и патици, са дали на света една от най-вкусните рецепти за гъши дроб (Фоа Гра), живописните Алпи са мястото, където се произвеждат вкусни сирена, и героят на тази статия, леко повлиян от немската кухня - киш Лорен от областта Лотарингия.

 

Рецептата на киша, преминала през вековете, обаче, няма един вариант, а по-скоро всяка фамилия си има ревностно пазена тайна, що се отнася до прочутата френска рецепта. В много реномирани кулинарни книги се заменя половината, а понякога и цялото, количество сметана с мляко. А "пазителите на оригиналния вкус" на киша възроптават много остро срещу тази груба подмяна на уникалния вкус на киш Лорен. Според някои специалисти, сметаната трябва да е заквасена, а не течна, за да се получи богатият вкус на киша.

 

Френският киш е ароматно тестено изделие, с вкусна тестена основа и пълнеж. Той може да бъде разнообразен – крем от сирене, месо, морски дарове, зеленчуци и др. Кишът може да се сервира топъл или студен, в зависимост от предпочитанията.

 

 

Името на ястието идва от немската дума "kuchen”, която означава кейк, торта. Рецепти за киш се срещат в кулинарните хроники още през далечната 1550 година, но кишът такъв, какъвто го познаваме днес, се е запазил в този вид от 19 век.


В наши дни, киш се сервира във Франция като лек обяд или обилно предястие. Една от най-популярните рецепти за киш Лорен е своеборазен пай с пълнеж от яйчено-сметанов крем с пушен бекон. Малко по-късно сиренето става наделима част от рецептата. Със своите вариативност и простичък начин на направа, кишът става посланик на френската кухня по света.


Предлагаме ви една рецепта за класически киш Лорен, която можете да опитате.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Svetlozara
22.11.2013 | 15:35
НИкога не съм яла подобно ястие
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...