Маята се раздробява и размива с прясното мляко.
Яйцата се разбиват, докато станат пухкави. Прибавят се постепенно захарта, щипка сол, настърганата кора лимон, есенцията ром и ванилията и се разбърква добре.
В средата на пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипва приготвената смес.
Започва да се меси тестото, като постепенно се прибавя разтопеното краве масло.
Когато започнат да се образуват мехури при месенето и се употреби всичката мазнина, тестото се увива в наръсена с брашно кърпа и се оставя в затоплена стая да втаса.
Прави се второ размесване с намазнени ръце върху намазнена повърхност.
Тестото се разделя на парчета, от които се плетат козунаци, по желание са формата и размера. Вътре се поставя плънка от смесени орехи, канела и захар.
Оставят се да втасат отново. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар на кристали.
Пекат се в умерено силна фурна. Готовите козунаци се изваждат от тавите. Остават се да изстинат в полувертикално положение, подпрени на чиста плоскост.