Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кои храни пречат на бъбреците?

по статията работи: | 08 април 2014 Прочитания: 4190 1
Хората с хронични проблеми да внимават
Кои храни пречат на бъбреците?
Източник: Thinkstock/Guliver

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло, макар и толкова малки. Хората обаче често забравят да мислят за тяхното здраве или го правят, след като се е появил някакъв проблем.

Повечето от нас все пак знаят къде са разположени бъбреците и че тяхната функция има нещо общо с урината. Това знание далеч не е достатъчно.

Бъбреците винаги са в комплект по два и имат размерите на юмрук. Те филтрират до 200 литра кръв всеки ден, а здравето им е изключително важно за правилното функциониране на всички системи в тялото.

Има няколко храни, за които се знае, че пречат на бъбреците. Поради тази причина, трябва да се консумират в малки количества от хората, които страдат от бъбречни проблеми. Все пак, преди да вземете такова крайно решение, е най-добре да се посъветвате със специалист.

И така, кои са потенциално опасните храни?

Месо

Диета, която е много богата на животински протеини, е в тежест за бъбреците. Метаболизмът на протеините е доста бавен и прави елиминирането на токсини трудно.

Според изследване от 2003 година, публикувано в Европейския журнал по хранене, хората, които ядат много месо, е много по-вероятно да получат камъни в бъбреците заради насищането с пикочна киселина, отколкото вегетарианците. Все пак, всичко е доста относително, а подобни изследвания невинаги могат да се похвалят с достатъчна обективност.

Все пак се знае, че месото често е виновник за различни образувания в бъбреците. Оксалатните камъни се причиняват от завишени нива на калций в тялото, заради киселинния остатък вследствие на диетата, богата на месо.

Газирани напитки


Според изследване от 2007 година, честата консумация на всякакви газирани и енергийни напитки повишава риска от камъни в бъбреците. Хората, които пият 2 или повече такива напитки, по-често страдат от хронични проблеми с бъбреците. За тях водата е най-добрия начин за изхвърляне на токсини от тялото.



ГМО


Вече сме писали които са най-опасните ГМО храни. За съжаление, намират се в почти всички пакетирани хранителни продукти. А като прибавим и факта, че често самите плодове и зеленчуци, на които разчитаме за витамини и минерали, също са генномодифицирани, прави положението по-притеснително. Решението? Да се стараем да пазаруваме свежи продукти, които са плод на местно производство с локални семена.

Рейтинг: 4 / 5 , 258 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
работната пчела
08.04.2014 | 16:00
значи всичко,което ядем ежедневно :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...