Ромът, стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома.
След като престоят така около 10 мин, се кипват за 4-5 мин.
В дълбок съд се замесва рядко тесто от хладкото мляко, захарта, маята и 5-те с.л. брашно.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 20 мин.
Към тестото се добавят останалото брашно,125 грама от маслото и жълтъците. Тестото се меси много добре.
По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол.
Тестото се слага в дълбокия съд, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло за 2 часа.
След като втаса тестото, се разточва на овална кора, прегъва се така, че горният край да не прихлупва долния и с точилка леко се натиска откъм прегъвката.
Щоленът се слага в тава, покрита с хартия за печене, покрива се с кърпа и след 30 мин. се пече на 170 градуса.
Пече се поне един час. Ако започне да загаря, се покрива с фолио.
След като се изпече, щоленът се намазва горещ с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар. Това се повтаря, докато свършат маслото и пудрата захар.