Смесете плодовете, черешите, бадемите, цитрусовите кори и настъргания морков, брендито и ликьора и разбъркайте. Покрийте и оставете за една нощ да се накиснат добре.
Смесете всички сухи съставки, добавете и „пияните“ плодове. Сложете ги в маслото, след това добавете яйцата и разбъркайте.
Намазнете дълбока, кръгла купа, покрийте я с хартия за печене.
Сложете постепенно сместа в купата и натиснете с опакото на лъжицата повърхността (която ще се яви отдолу, когато обърнете коледния пудинг.
Покрийте с двоен пласт пергаментова хартия, завържете по ръба на съда с конец, така че хартията да е стегната около купата.
Сложете широка тенджера на котлона, на дъното й поставете една обърната чинийка, върху нея сложете купата с коледния пудинг. Налейте вода до половината на купата. Гответе на водна баня за около 6 часа. Доливайте с вода, колкото е необходимо.
Алтернативен метод: Можете да направите пудинга във фурната, като го сложите в тава с вода, покриете всичко с фолио и готвите за същото време на 160- 140 С.
След като пудингът е готов, охладете го, след това го съхранявайте на студено и сухо място. Пудингът може да издържи така за срок от една година.
В деня, в който ще го сервирайте, отново го сложете на водна баня за 1 час, обърнете го от купата и декорирайте.
В оригиналната рецепта се слага клонче илекс, но вие можете да използвате друго растение. Топка сладолед и малко сметана също са добра гарнитура към пудинга.
Научете повече за интересната история на коледния пудинг и не забравяйте да си пожелаете нещо, на Коледа стават чудеса :)