Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледен пудинг. Стара английска рецепта

по статията работи: | 11 декември 2023 Прочитания: 7449 2
Десерт, който може да опитате още тази Коледа
Коледен пудинг. Стара английска рецепта
Източник: Thinkstock/ Guliver

Коледа не може да мине без празнични сладкиши. И тъй като искаме да ви предложим максинално разнообразни варианти за празничната трапеза, ще ви запознаем с коледния пудинг.

 

Традиционно се сервира в дните около Коледа, естествено, като част от коледната вечеря. Но защо не и като закуска.

 

Коледният пудинг е рецепта, която е позната на английското население още от Средновековието, именно тогава е започнала да се приготвя. Сега ни стана още по-любима. Поне според мен, когато едно ястие има дълголетна история, то става още по-любопитно и интересно.

 

Понякога, коледният пудинг може да се срещне и като пудинг със стафиди. Рецепти, които включват други сушени плодове и се приготвят по подобен метод, също понякога се наричат така. "Plum pudding”(буквално преведено от английски днес бихме казали – пудинг със сливи), но във времената преди Викторианството, думата е означавала "стафиди". Това е обяснението за втория вариант на името на коледния пудинг.


Коледният пудинг съдържа много сушени плодове в състава си, които са "скрепени" с яйца и мазнина, понякога може да се добави и меласа, която също помага за "спояването" на продуктите. А прекрасният аромат на сладкиша се образува от добавените канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил и други подправки.


Най-любопитният факт около тази вкусна коледна рецепта е, че има много голям срок на годност. Трайността й е минимум месец, а някои казват, че може да издържи и година. Причината е в голямото количество алкохол, което се съдържа в пудинга, а това не му позволява да се развали.


В различните домакинства рецептата съдържа различни съставки. Но по същество, коледният пудинг е много тъмен на външен вид, почти черен. Това се дължи на тъмнокафявата захар или меласата, която се слага за подсладител на десерта. Освен това коледният пудинг търпи много дълга топлинна обработка, което влияе на цвета му.


Сместа се овлажнява със сокове от цитрусови плодове, ракия (бренди) или друг алкохол. Някои дори включват и тъмни бири. Тук решението е въпрос на вкус и предпочитания.


Английският коледен пудинг през началото на 19 век се е приготвял, като се поставял в платнена кърпа, в която се вари, и се е поднасял в кръгла форма. През Викторианската епоха (1837-1901 година) рецептата претърпяла промяна. Тестото се слагало в специален съд, подобен на тас, и пудингът се приготвял на пара. След което се разтваря леко в платото и се сервира с клонче илекс (джел, бодлива зеленика).


Има един популярен мит, че коледният пудинг е направен за първи път през Средновековието. Съдържал е 13 съставки, които да символизират Христос и 12-те апостоли.


Независимо от точната датировка на рецептата, коледният пудинг си остава един от най-вкусните десерти, с които можете да изненадате семейството си.


По стара английска традиция десертът се е приготвял последната неделя преди коледните пости (4-5 седмици преди Коледа). Спомнете си това, което казахме в началото – десертът може да издържи много време, следователно месец преди Коледа няма да бъде проблем и по никакъв начин няма да застраши качеството на десерта. Точно поради тази голяма трайност, някои семейства приготвят повече бройки и запазват някои от тях за отбелязването на други празници, в това число и Великден.


Ние, разбира се, ще ви предложим една рецепта за коледен пудинг, която можете да се опитате да направите още за тази Коледа.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Страхотно предложение .
1
Това е много интересна рецепта .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...