Наричам си го коледен, защото обикновено го приготвям по това време на годината, а и защото докато се пече, цялата къща се изпълва с аромат, който свързвам с Коледа.
Завираме 250 мл вода. Докато тя кипне, почистваме фурмите от костилките и ги нарязваме. В купа ги смесваме с маслото и содата (равна лъжичка) и заливаме с врялата вода. Бъркаме, докато се разтопи маслото и оставяме настрана да се охлажда.
В друга купа разбираме яйцата и захарта, прибавяме сместа с фурмите, натрошени орехи и разбъркваме. Прибавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера, канелата, индийското орехче и щипка сол. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена форма за печене.
Печем около час, като проверяваме с клечка периодично.
Идеален за следобедното кафе по празници и не само ;)