Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледна пуйка

Коледна пуйка
Източник: Petia Ivailova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Празник:Коледа
Сезон:зима
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    За плънката:Лукът и гъбите се измиват и нарязват. Запържват се заедно, с около 1 чаена чаша олио.

  • 2

    Една чаена чаша ориз се добавя постепенно към лука и гъбите. Прибавя се чаша вода, като се разбърква непрекъснато. Плънката се овкусява със сол и подправки по желание (чубрица, дафинов лист, магданоз и т.н.). Така получената смес се задушава, докато оризът набъбне.

  • 3

    Пилешките дробчета (и вътрешностите на пуйката, ако има такива) се измиват и сваряват в подсолена вода за около десет минути. След това се нарязват на малки парченца и се прибавят към плънката. 

  • 4

    Пуйката се измива и поставя в голям съд (тава или дълбок съд с капак, ако разполагате с такъв). Намазва се с олио, предварително разбъркано със сол и червен пипер. Пълни се с плънка, след което може да се зашие. Ако е останала още плънка, тя се сипва в тавата около пуйката. 

  • 5

    Отстрани се долива вода, след което тавата се покрива с фолио за печене. Ако съдът разполага с капак, не е нужно да се слага фолио. Пуйката се оставя да се пече в предварително нагрята фурна за около 3 часа (времето за печене варира, в зависимост от размера на пуйката). Малко преди да стане готова, фолиото или капакът се махат, за да се запече отгоре. 

продукти
Подобни рецепти от форума
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...