Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Колко точно са важни яйцата в печенето?

по статията работи: | 17 юли 2017 Прочитания: 5765
Нагледен експеримент
Колко точно са важни яйцата в печенето?
Източник: Pinterest/thecakeblog.com/

Знаем, че яйцата са един от най-важните елементи в една рецепта. Когато става дума за печене на сладкиши, то яйцата са спойката, която придава структура, влажност, цвят, дори вкус на рецептата.

 

Знаем още от бабите си колко е важно да използваме яйцата в печенето по правилния начин. Разбиваме ги грижливо със захарта, внимаваме да не попадат жълтъци при белтъците при разделянето им и т.н. все неща, от които зависи качествения резултат на печивото ни.

 

Да сложим по-малко или твърде много яйца обаче, може да се окаже проблем, защото може да повреди структурата на печивото ни (в зависимост от вида му, разбира се).

 

Случвало ни се е да се озовем без яйца или пък да имаме само 1 яйце, в този момент си спомняме, че баба слагаше изрично 3 бр яйца в блатовете... За да не се чудим повече над въпроса "какво ще стане, ако сложа само 1 яйце или пък въобще да не слагам яйца в блата?", вижте следната снимка.

 

Самър Стоун, сътрудник-блогър, представя един нагледен експеримент, доказващ важността на точната бройка яйца.

 

На снимката виждате 5 еднакви блата, направени съответно без яйца, с 1, с 2 , с 3 и с 4 броя яйца.

 

Ето какво показват и резултатите:


37794

 Pinterest/thecakeblog.com 

 

1. Блат без яйца е нисък, прекалено гъст и се разпада при рязане.

2. Блат с 1 яйце е не толкова гъст и успява да се отреже добро парче.

3. Блат с 2 яйца е по-висок в сравнение с другите два, има здрава структура и се режат красиви парчета.

4. Блат с 3 яйца е още по-бухнал, по-ярък и вече има пухкава структура.

5. Блат с 4 яйца е отново нисък, прекалено стегнат откъм структура, дори жилав.


Какво доказва експеримента?

 

Трябва добре да знаем за коя рецепта можем да слагаме повече яйца, без да се притесняваме. Очевидно в блатовете не бива да се слагат повече от 3 яйца, тъй като това идва прекалено. Виждате че без яйца и с твърде много яйца крайният резултат е един и същ (далеч от задоволителен).  

 

*Същото важи за всички пандишпанови кексове и сладкиши. 

 

Това е опитът на тази блогърка, вие имате ли свои наблюдения по въпроса?

 

Според Люба Грънчарова ето така се постига най-добрият ефект от пандишпаново тесто.

Рейтинг: 4 / 5 , 251 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...