Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Конго - вегетарианци по принуда

по статията работи: | 20 юли 2013 Прочитания: 1209
Скъпата цена на месото кара хората да консумират основно зеленчукови ястия
Конго - вегетарианци по принуда
Източник: Wikimedia Commons

Кухнята на Демократична Република Конго варира доста в отделните части на страната, представяйки вкусовете на местното население. Все пак, основната съставка на повечето ястия е маниоката.

 

Под два процента от територията на страната е култивирана, като по-голямата част от обработваемата земя се използва за производство на продукция, задоволяваща личните нужди на собствениците. Голямата част от населението се препитава като ходи на лов, риболов или събира диви плодове, гъби, мед и др. Част от тези неща те продават на пазарите или покрай пътищата. Животновъдството и развитието на едро земеделие са възпрепятствани от скорошната война и от лошото състояние на пътищата в страната.

 

Върху обработваемата земя се отглеждат множество култури. Сред най-разпространените и използвани в кухнята са царевица, ориз, маниока, сладки картофи, таро, банани, домати, тикви и различни разновидности на боб и ядки. Най-важните култури за износ са кафето и палмовото олио.

 

Конгоанските ястия най-често се състоят от източник на въглехидрати под формата на паста, направена от маниока (наричани Fufu) или царевично брашно (наричани Ugali), заедно със сварени на яхния зеленчуци или месо. При ядене, от Fufu се правят малки топчета, които се потапят в яхнията. Често преди да се потопят, в топчетата се прави вдлъбнатина, за да може да се вземе и сос. В страната се приготвя и вид ферментирал хляб (Kwanga), направен от маниока.


Lituma е друго популярно ястие, което се приготвя от намачкани банани, които се правят на топки и се пекат. Сладките картофи се приготвят по подобен начин, като в някои части на страната се смесват с изпечени фъстъци. Гъбите, които са особено ценени от племената Luba, често се използват за заместител на месото, особено във времена на криза. Въпреки че вегетарианството не е познато в страната, повечето ястия се приготвят без месо поради високата му цена.


Източник: Wikipedia


Риболов се извършва по река Конго, нейните притоци и различните езера, като рибата се пече, вари или пържи когато е за директна консумация и пуши или осолява, когато трябва да се консервира. По пазарите често се предлага готова за ядене риба, изпечена в бананови листа. Най-широко разпространеното месо е козето. Ядливи насекоми, като скакалците и гъсениците, също заемат своето място в менюто на хората.

 

Сосовете, които се комбинират с ястията, се приготвят от домати, лук и местни ароматни треви. За придаване на допълнителен аромат, се използва сос, приготвен от зеленчуково олио, сол, червена люта чушка и зелена сладка чушка. Сосовете се използват в цялата страна, с изключение на най-южните райони.

 

В столицата Киншаса има т.нар. Nganda ресторанти. Това са етнически ресторанти, сервиращи храна от определени части на страната, а също така и чуждестранни храни, като хляб и бира. Най-често управлявани от неженени жени, Nganda ресторантите са нещо средно между бар и ресторант. Има три основни типа Nganda ресторанти:


Riverside ngandaпредлагат печена риба със сготвени банани; сервират се основно рибни ястия и рецепти от регионите около р. Конго;


Kongo ngandaпредлагат рибни ястия със зеленчуков сос и ферментирал хляб (Kwanga); сервират се ястия от долното течение на реката, под Киншаса;


Kasai ngandaпредлагат козе месо с ориз и зеленчуци.

 

Nganga ресторантите често са разделени, не само по отношение на района, от който предлагат храна, но и по отношение на класата на посетителите: от слуги и миньори, до специалисти и служители в държавната администрация.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...