Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коприва

по статията работи: | Прочитания: 5432 1
Използвайте пролетта, за да си набавите тази страхотна билка
Коприва
Източник: sxc.hu

Копривата се е използвала от векове при лечение на алергии, особено сенна хрема, която е сред една от най-разпространените видове алергии. Тя съдържа активни биологични съединения, които намаляват възпалителните процеси.

 

Множество лекарства на конвенционалната медицина повлияват единствено симптомите на алергиите и могат да предизвикат сънливост, сухота в синусите, безсъние или високо кръвно налягане. Копривата няма нито един от тези странични ефекти. Може да се използва редовно и има внушителен брой ползи, най-важната от които при лечение на проблеми с простатата.

 

Копривата е обширно изследвана и показва обещаващи резултати в лечението на болестта на Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, бурсит, гингивит, подагра, камъни в бъбреците, ларингит, множествена склероза, пред менструален синдром, уголемяване на простатата, уртикария, ишиас! Истинско природно чудо. Освен това, билката се използва и за укрепване на косата, като лекува пърхота и силно омазнена коса.

 

Чай от коприва е чудесно средство срещу анемия, ревматизъм, проблеми с кожата, особено екземи. Облекчава възпалителните процеси в тялото и подкрепя имунната система. Химичните съединения във връхчетата на лечебното растение също се смятат за естествени болкоуспокояващи, което спомага за намаляване на болковите усещания и скованост при артрит и подобни заболявания.

 

Разтвор от екстракт от коприва се прилага при ставни и мускулни болки. Стягащият ефект на връхните части на растението спомага за намаляване на подуването при хемороиди и спира кървенето при кожни наранявания като порязване с нож. Стягащият агент свива и горните слоеве на кожата и лигавиците, вследствие на което намалява секрецията, облекчава дразненето и подобрява регенирането на тъканта.

 

Освен като лечебно средство копривата е и изключително вкусна. Можете да си я приготвите на супа, задушена с ориз или картофи или пък в разядка с орехи и зехтин.

 

Суровата билка не е пригодена за консумация, поради боцкащите си листенца, но леко попарена за 3 минути се предава и става мека и ароматна. Използвайте пролетта, за да си набавите тази страхотна билка!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Julieta Jivkova
05.03.2013 | 15:32
копривата е много полезна,стига да не се "опариш" на нея
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!