Когато става дума за здравословен начин на направа на храната, обикновено казваме, че трябва да хапваме плодовете и зеленчуците минимално топлинно обработени.
Това е така, тъй като продължителната термична обработка унищожава част от полезните им вещества.
Но, познайте, не винаги суровият вариант е най-полезен.
Вижте в кои случаи грешим и кои храни хапваме грешно.
Картофи
Според скоро проведено проучване лилавите картофи са далеч по-полезни от белите – намаляват нивата на кръвното налягане, пълни са с антиоксиданти, намаляват риска от развитие на рак. Цветът им е малко смущаващ, но с времето ще свикнете. Ако можете да се снабдите с тези лилави картофи, консумирайте тях на мястото на белите.
Чай с мляко
Да, аристократично е, но всъщност добавянето на мляко отнема част от полезното действие на чая.
Чесън
Смачквайте чесъна и го слагайте да престои така в гозбата. Това освобождава ензим алицин от него, който помага за предпазване от сърдечносъдови заболявания.
Ябълки и круши
Оставете ги малко да презреят. Всъщност това провокира хлорофила в тях да засилва действието на антиоксидантите.
Броколи
Според изследване готвенето на пара е единствения метод, който засилва антиканцерогенните свойства на броколите. Варенето и пърженето са двата най-непрепоръчителни методи. Но ако все още не искате да се отказвате от тях, тогава ви предлагаме да добавите люта подправка към броколите. Това ще активира свойствата им.