Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лавандула

по статията работи: | Прочитания: 1790 2
България - първенец по производство на растението
Лавандула
Източник: Wikimedia Commons

Още от древни времена едно растение е известно с уникалния си аромат. Това е лавандулата.

 

Тя е от семейство Устоцветни. Много от представителите на това семейство се използват за украса. Но миризмата на лавандулата ще срещнете навсякъде около себе си във всекидневието.

 

Употребява се усилено в народната медицина. Днес лавандулата се радва на широка употреба, благодарение на етеричното масло, което се извлича от цветовете на растението.

 

Срещат се парфюми, сапуни и всякаква козметика с разпознаваемия аромат на лавандула, и още лакове, бои и др. Цветът на лавандула е мощно средство за борба с инсектите. Може би знаете, че с него можете да прогоните нахалните дрешни молци.

 

Тъй като мирише много по-добре от нафталина, по цял свят предпочитат лавандулата вместо него, когато се използва като инсектицидно средство.

 

Знаете ли, че от лавандулата се получава много хубав мед? От 1 декар насаждения с лавандула, неуморните пчелички могат да извлекат от 10 до около 18 кг мед.

 

Произходът на лавандулата е средиземноморски, но се среща под формата на диво растение в Южна Франция, Източна Испания, Италия и дори в Северна Африка. Малко по малко с разширяването на употребата на растението, то започва да се отглежда и на Балканите, във Великобритания, САЩ, Австралия и др.

 

В кулинарията лавандула се използва за направата на една специална подправка – ерб дьо прованс.

 

Като култура лавандулата е непретенциозна, а това означава, че може да се отглежда на места, неподходящи за отглеждане на други култури.

 

През миналата 2012 година  България и Франция са най-големите производители на лавандула в световен мащаб. Нашето масло е сред най-високо ценените масла на международния пазар, а най-доброто масло от лавандула се произвежда в Италия и отново Франция. 

 

Лавандула у нас е внесена през 1907 година и започва да се отглежда в полетата около Казанлък. За да добиете представа – от 1 декар се произвежда 300-400 кг цвят, а от тях излиза около 3-5 кг масло.

 

Безспорно лавандулата е най-широко употребявана в народната медицина. С нея се лекуват мигренозни болки, неврозни състояния, безсъние, световъртеж, болки в стомаха, ревматизъм и др. 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Маргото
19.12.2013 | 16:25
Браво,не знаех,че сме толкова напред :)
1
Снимката е много красива,ние сме най-големите производители,заедно с Франция..това не го знаех.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !