Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лазаня

по статията работи: | Прочитания: 4159
Има три теории за нейната поява
Лазаня
Източник: sxc.hu

Лазанята, като верен представител на италианската кухня, влиза в списъка с „любими“ на хора от цял свят. Вкусното ястие има своята история, която ще ни отведе дълбоко в древността.

 

Има три теории за нейния произход, две от които се отнасят до ястие от Древна Гърция. Основната версия е, че „lasagne” произлиза от гръцкото „laganon”, тънък лист от тесто за паста, който се нарязвал на лентички. Думата „lagana” до ден днешен се употребява за вид безквасен хляб.

 

Според друга лингвистична теория, думата идва от гръцкото „lasanon”, означаващо „пиростия или поставка за саксия“. Римляните взели назаем думата, като я преправили на „lasanum”, oзначаващо „гърне за готвене“. Самите италианци пък взели името на съда, в който лазанята се приготвя, като след това наименованието започнало да се употребява за самото ястие.

 

Има още една теория, която ни връща в Англия от 14 век. Според нея, тестеното изделие е плод на рецептата „Loseyn”, която е описана в книгата „The Forme of Cury”, използвана по време на управлението на Ричард III.


Приликите с днешната лазаня наистина са налице, като най-голямата отлика е липсата на домати, които пристигат в Европа чак през 1492 година. Първите коментари за домати се срещат в книга от 1544 година, а първата готварска книга с доматени рецепти се появява в Неапол през 1692.

 

Като при повечето видове паста, думата „lasagne” е в множествено число. В традиционната рецепта за тестото, приготвяно в Южна Италия, се използвали грис и вода, а в северните региони, където нямало грис – яйца и вода. В днешна Италия тя се произвежда от твърда пшеница.


още по темата


За вкусната лазаня изключително важни са сосът (бешамел) и сиренето. Днес лазанята се прави от 6 слоя, като между всички има плънка от месо, гъби и/или зеленчуци, а отгоре – сирене/кашкавал и масло. С плънката може да се експериментира по различни начини.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...