Киселецът е един от най-вкусните и ранни пролетни листни зеленчуци. Той е близък "братовчед" на лапада, което навежда на мисълта, че могат да бъдат заменяни в рецепти.
И двата листни зеленчука са от семейство Лападови. Киселецът има специфичен вкус. Някои го оприличават на киви или кисели ягоди. Помага за повишаване на апетита, а някои твърдят, че утолява жаждата, поради накиселяващия си вкус.
От свежите му листа се правят вкусни пролетни салати, сварен и пасиран, става на хубава супа. Другият листен зеленчук лапад, от семейство Лападови, също е много подходящ за сезона.
Зелените му листа съдържат желязо, което ги прави добро средство против анемия. Богатото съдържание на хлорофил е ефикасно средство за борбата с рака.
Всички листни зеленчуци помагат за ускоряване на метаболизма, което ги прави едни от най-добрите съюзници в битката с килограмите.
Народната медицина също се опира в много случаи на благоприятното действие на лапада при заболявания на черния дроб, жлъчката, а също и при диабет. Една от най-вкусните български баници е тази с плънка от лапад.