Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лимец

по статията работи: | Прочитания: 1713 1
... е неселектирана от човека зърнена култура, подходяща за безглутенова диета
Лимец
Източник: Thinkstock / Guliver

Лимецът е житно растение, вид дива пшеница от сем. Poaceae. Той е една от най-древните познати храни на човечеството. Смята се, че за първи път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр., а родината му е югоизточна Турция.

 

По нашите земи доказателства за съществуването на лимец са намерени още по времето на траките, когато са били открити гърнета със зърна от див лимец.


Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека.

 

За разлика от съвременната пшеница, лимецът се отглежда по-трудно и дава по-нисък добив, но пък боледува по-рядко и може да се отглежда, без да се използват хербициди и други химикали.


Също така, лимецът е запазил полезните си хранителни вещества през вековете, за разлика от пшеницата, която има по-висок добив и е по-достъпна, но и не толкова полезна.

 

Лимецът може да се консумира дори и от хора с непоносимост към глутен, защото глиадиновия протеин в състава му, не може да бъде токсичен за хора, които не могат да усвояват глутен.


Това е така, защото генетично лимецът е различен от селектираните сортове пшеница и има 14 хромозома, за разлика от 42-те в съвременните видове пшеница.


Лимецът е лесносмилаем, благодарение на фибрите си, и съдържа в голямо количество витамини от В-групата, белтъчини, полезни мазнини, значителни количества магнезий, калий, манган, фосфор, желязо и калций.

 

Той съдържа повече магнезий в сравнение с кафявия ориз и повече фосфор, отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида аминокиселини, включително и лизин, която рядко се среща в зърнени култури.


Лизинът е ценна аминокиселина, която предпазва от остеопороза, има противовирусно действие и спомага за подобряване на концентрацията.

 

В лимеца се съдържа голямо количество антиоксиданти, а някои аминокиселини в състава му стимулират обмяната на веществата и способността на имунната система да се справя с вируси, отрови и външни агенти.

 

Включването на лимеца в хранителния режим подобрява бъбречната дейност, кръвообращението и храносмилателните процеси. Повишава се общия тонус и работоспособност на организма.

 

Лимецът е подходящ не само за безглутеинова диета, но и за диабетичен хранителен режим.

 

В кулинарията брашното от лимец се използва за направата на хляб и хлебни изделия, а зърната - за различни видове салати и ястия.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
19.09.2013 | 13:34
Много е модерен напоследък.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...