Известната актриса Гуинет Полтроу наскоро издаде втората си кулинарна книга. Майката на две деца, която има успешна кинокариера, изявява се и в света на музиката, може би покрай съпруга си Крис Мартин – вокалистът на бандата Колдплей, се радва и на големи успехи в кухнята.
За нея е важно да храни близките си със здравословна и домашно приготвена храна. Рецептите в книгата ("It's All Good: Delicious, Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great") са такива, които тя самата си приготвя, когато иска да отслабне, да изглежда добре и да се чувства енергизирана.
Рецептите на популярната актриса далеч не са толкова строги, колкото може би някой ще си представи. Разбирането на Гуинет за здравословно хранене започва с поставянето на цялото семейство на абсолютно безглутенова диета. Това, пробуди доста противоречиви гледни точки.
Миналата пролет след преглед при лекар, Полтроу разбира, че е болна от анемия и нивата на стрес, на които се подлага, са изключително високи. Лекарят й я съветва да се подложи на диета, строга прочистваща диета. Това означава никакви храни, които се нуждаят от преработка – кафе, алкохол, яйца, захар, ракообразни морски храни, пшеница, месо, дори соя.
След като е подложена на толкова забрани и рестрикции в менюто си, Гуинет се притеснявала, че храненето ще се превърне в скучно занимание. Затова заедно с Джулия Тършин събрала 185 лесни и вкусни рецепти, съобразени с препоръките на лекаря. И подействало! Сега Гуинет Полтроу е напълно здрава и изглежда по-добре от всякога.
Безглутеновата диета и изключването на млечните продукти от менюто на актрисата продължават и след прочистващата диета.
Една от любимите рецепти на звездата, която тя приготвя за децата си, са японските пилешки кюфтенца.
Ето как точно можете да си ги приготвите:
450 грама пилешка кайма
½ лъжичка морска сол
½ прясно смлян черен пипер
1 скилидка чесън, много фино смачкан
1 лъжичка пресен джинджифил
1 супена лъжица соев сос
2 лъжички кленов сироп
2 лъжици натурално олио (от рапица, див шафран или гроздови семки)
сос Хойсин за сервиране
Смесете каймата със солта, пипера, чесъна, джинджифила, соевия сос, кленовия сироп. Направете кюфтенца с големита на топки за голф. Можете да ги гриловате, изпечете или изпържите. Сервирайте японските пилешки к'фтенца, поляти със соса.