Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Майорана

по статията работи: | Прочитания: 1284
Вкусна подправка за супи, яхнии, агнешко и пилешко месо
Майорана
Източник: Wikimedia Commons

Майораната идва от земите на Северна Африка (Алжир, Тунис, Мароко) и следователно е по-чувствително към студа многогодишно тревисто растение.

 

Ароматът му се определя като леко сладникав и цитрусов. Според някои държави от Близкия изток, майораната е еднозначна с ригана. Но това има своята логика, тъй като двете растения имат общ род Origanum.

 

Може би виждате, че в началото на думата се крие "майор”, някои предполагат, че това се корени във връзката с латинската дума maior (основен), но не е категорично доказано.

 

Подправката днес се среща изключително в Кипър и южната част на Турция. В отминали времена, древните гърци и римляни също са се възползвали от растението, тъй като са смятали, че носи щастие. Майораната се отглежда най-вече заради своите ароматни листа, които могат да се използват в кулинарията както пресни, така и изсушени.

 

Майораната влиза в състава на други, ръчно синтезирани подправки, като заатар например. От растението, или по-скоро от цъфтежа и връхчетата, се приготвя етерично масло, като тези части от майораната биват дестилирани и обработени.

 

Височината на растението е в порядъка от 20 до 50 сантиметра. Като подправка се среща на пазара в сух вид, най-вече. Препоръчително е да се съхранява на сухо място, където не прониква светлина.

 

Растението се използва за подправка към супи, яхнии, салати или сосове. Образно казано, по дефиниция майорана се слага на агнешко и пилешко месо. Но има и други варианти, които можете да опитате, например: говеждо филе "Лукул”, студена супа "Вишисоаз”, американска супа от миди, свински ребра върху боб или картофена супа с гъби "Лозана”.

 

От рецептите, които сме ви предложили, ще видите, че майораната се комбинира най-добре с черен пипер, мащерка, дафинов лист и пресен магданоз.

 

В Германия, например е известна като "подправката на гъската”, тъй като се слага за овкусяване в гръдната кухина на гъската при печене. Майораната се използвала и в медицината. 

 

В Австрия, например, е била доста разпространена за лечение на стомашно-чревни проблеми. Известни са и още полезни свойства на майораната – действа като антисептично и съдоразширяващо средство, помага при бронхит.

 

Освен това, острият и запомнящ аромат на билката намират приложение и в парфюмерията. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...