Кухнята на Макао се е формирала като смес от южнокитайската и португалската кухни със значителни влияния от Югоизточна Азия и португалоговорящите държави.
От опитите на съпругите на португалските моряци, чрез смесване на местните подправки да пресъздадат европейските храни, са се получили множество уникални ястия.
Съставките и подправките, които се използват са от Европа, Латинска Америка, Африка, Индия, Югоизточна Азия и Китай.
Основните техники на приготвяне на храната са различни видове печене (на грил, на скара, във фурна). Това разнообразие, радко срещано в другите типове китайска кухня, говори за еклектичната природа на кухнята на Макао.
Тя е известна със смесването на вкусове и може да бъде считана за фюжън кухня.
Обикновено храната е овкусена с множество подправки като куркума, кокосово мляко, канела и др., които ѝ придават специален аромат и вкус.
Най-известните ястия включват: Пиле по португалски, Пиле по африкански, Треска, Pato de cabidela (пиле или заек сготвени по специфичен начин с ориз), Люти скариди от Макао и Minchi (ястие от свинска или телешка кайма). Различните видове тапас също са съществена част от кухнята на Макао.
Най-популярната бърза храна в Макао е питка със свинска пържола, изпържена на тиган или във фритюрник, а най-обичаните десерти – джинджифилово мляко и яйчени тарталети.