Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Малайзия

по статията работи: | 29 ноември 2011 Прочитания: 1626 1
Основно място в менюто заема оризът
Малайзия
Източник: Wikimedia Commons/Terence_Ong

Малайзийската кухня съвсем естествено отразява мултикултурните аспекти на Малайзия. Доказателство за това са множеството етнически групи в страната, които приготвят свои собствени ястия. Повечето от подправките и съставките са еднакви, но различия се срещат в самите рецепти и начин на приготвяне на храната.

 

Както в повечето страни в Югоизточна Азия, така и тук, основно място в менюто заема оризът. За целта се отглежда специален местен сорт или се ползва ароматния ориз на северната съседка Тайланд. Висококачествения сорт басмати присъства в повечето ястия биряни, поради дългата си форма и деликатния си аромат, докато по-малкия японски ориз е навлязъл значително по-бавно в Малайзия и не е толкова популярен.

 

От ориз малайзийците правят националното ястие nasi lemak, представляващо задушен ориз с кокосово мляко, към който се добавя пържена аншоа, фъстъци, нарязана краставица, твърдо сварени яйца и пикантна чили паста за по-богат аромат. Характерно за nasi lemak е, че може да бъде приготвено по толкова много и различни начини, че може да се сервира както за закуска, така и за вечеря.

 

Юфката е друг често използван, основно в малайзийската китайска кухня, източник на въглехидрати.

 

Индийските хлябове roti canai, dhosai, idli и puri са предпочитани за закуска, докато западният хляб е ново допълнение към храната на малайзийците и е предпочитан от по-младите представители на населението.

 

Телешкото месо присъства в много рецепти, въпреки че трябва да отбележим, че последователите на някои религии като хиндуизъм и някои форми на будизма забраняват консумацията му. Все пак то се приготвя с къри, на яхния, с юфка или просто се пече. Свинско се консумира основно от немюсюлманското население отново поради религиозни съображения.

 

Като цяло в Малайзия се ядат различни видове морски дарове, включително скариди, раци, калмари, сепия, миди и октоподи.

Зеленчуци има на разположение почти целогодишно. Понякога реколтата намалява значително по време на дъждовния сезон, което прави зеленчуците малко по-скъпи по това време на годината. Същото важи и за плодовете, сред които се отличават дуриан, рамбутан, мангостан, личи и манго.

 

Като цяло малайзийската кухня е претърпяла силно влияние от тайландската, китайската и индонезийската кухня, като се е обособила и специфичната nyonya кухня. Тя се е развила в някои китайски общества, заселили се по тези земи преди два-три века. Те запазили своите кулинарни традиции, но ги обогатили значително благодарение на ароматните местни подправки.

 

Храната nyonya включва съставки, характерни за Югоизточна Азия като кокосовото мляко, лимоновата трева, куркумата и лютите чушки. Според някои тя е смесица от китайския и малайския начин на готвене, с малко тайландско влияние.

 

Фактът, че е мултикултурна страна, е накарал Малайзия да адаптира ястията си, така че да отговарят на вкусовите предпочитания на различните култури. Например малайзийците от китайски произход се хранят с не толкова пикантно къри в сравнение с това, приготвяно в другите райони. Китайската юфка пък е обединила части от индийския и малайския вкус.

 

Етническите индийци в Малайзия водят корените си от Южна Индия, за което напомнят множеството подправки и кърито, което те често готвят. Според обичая те мият ръцете си преди хранене, а вместо прибори използват дясната си ръка.

 

Най-популярното ястие в страната се нарича satay и се приготвя от парчета телешко, овче или пилешко месо, мариновано в подправки. Към него се добавят тънки бамбукови ленти, като всичко това се пече на бавен огън. Satay се сервира с ориз и сурова салата от краставици, ананас и лук. Някои предпочитат ястието със сладкия, леко пикантен фъстъчен сос.

 

Местното население яде предимно хляб от вида чапати, който произхожда от Пенждаб. Той се консумира най-вече със зеленчуково къри. Понякога хлебчетата се ползват и за увиване на хапки от някои варени ястия.

 

Най-известната национална салата се прави от ананас, краставица, боб, скариди и варено яйце, като всичко това се поднася с фъстъчен сос.

 

За приготвянето на десертите си малайзийците никак не щадят кокосовото мляко. Например сладкият cendol се прави от оризова юфка с охладено кокосово мляко и палмова захар. Bubur cha cha пък съдържа сладък картоф, нарязан на кубчета, поднесен с кокосово мляко и саго.

 

Огромното разнообразие от тропически плодове също служи като десерт в Малайзия.

 

Вегетарианското меню е предпочитано най-вече от будистите. Според някои традиции те сервират храната си върху бананово листо и използват ръцете си, за да се хранят. Този обичай се спазва и в голяма част от ресторантите, които сервират подобни традиционни ястия.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Данюша
06.12.2012 | 08:49
Опитай Малайзия!Тук: http://travelwithdani.wordpress.com/2012/07/20/%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%ba%d1%83%d0%b0/
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...