Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Манго - сочно, лепкаво и уникално

по статията работи: | Прочитания: 1649 5
Мангото се използва за приготвянето на сосове и индийски чатни
Манго - сочно, лепкаво и уникално
Източник: Thinkstock/ Guliver

Манговото дърво е един от символите на Бангладеш. Манго е род тропическо растение, произлизащо от Индия и Югоизточна Азия. Голямо дърво, което може да достигне 30-40 метра. Когато избирате манго е добре да се спирате на полумеки плодове с гладка повърхност.

 

Ако има черни петна, плодът е презрял, разбира се. Мангото е много богато на натрий, бета каротин, витамини от групата на В и Е, мед, магнезий. Сладко, вкусно, лепкаво и удивително са прилагателните, които често обрисуват плода. Преди хиляди години, обаче, плодовете не са били толкова примамливи, била са малки и са имали вкус на борови иглички.

 

Отглеждали са ги само в някои части на Азия – Индия и Мианмар. Днес манго расте в повечето тропически страни. В Южната част на САЩ дори има специфични ферми за отглеждане на манго. Може да се срещне в различни форми – овално, кръгло, продълговато.

 

Независимо от големината, мангото има жълта или оранжева сърцевина. Листата на дървото са вечнозелени, не падат през зимата. Разбира се, може да се яде прясно; да се намачка с мляко и да се получи вкусен мус.

 

Често се използва и за приготвянето на сосове и индийски чатни. Смята се, че мангото носи късмет, затова индийците украсяват вратите на домовете си с листата на дървото. Съществуват стотици видове манго. Но не всеки може да вирее навсякъде.

 

Например, индийският сорт Джули, не може да расте във Флорида, защото започва да страда от гъбична инфекция. Сегашният пазар е доминиран от сорт, създаден в САЩ, спечелил популярност заради редица положителни качества – изключителна производителност, срок на съхранение, лесно транспортиране и естествено - привлекателен цвят и вкус.

 

Нищо чудно, ако си купите манго от магазина, то да е точно този сорт, който обрисувахме.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Ekaterina Tsoneva
14.05.2013 | 16:27
Отговор на коментар #4 от Emnuella:
много бил вкусен но все още не съм го опитвала и аз
4
Emnuella
14.05.2013 | 14:23
Този плод не съм го опитвала,но не се сещам и да съм го виждала в магазините.
3
Петя Иванова
14.05.2013 | 12:27
Отговор на коментар #1 от Илияна:
Аз не съм яла , но ми се иска да го опитам .
2
Петя Иванова
14.05.2013 | 12:26
Много ми се иска да го опитам :)
1
Илияна
13.05.2013 | 16:47
Леле че вкуснооо!!! Толкова е сладичко!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...