Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Менемен - вкус от Турция

по статията работи: | 14 юли 2015 Прочитания: 20226
Лятно и ароматно
Менемен - вкус от Турция
Източник: Youtube

Чували ли сте някога Менемен? Всъщност това е име на град в Турция, но много по-известно е като ястие.

 

Менемен е традиционно турско ястие, което се приготвя с яйца и много зеленчуци. Най-често това са червени и зелени чушки, лук, домати, пресен магданоз.

 

Не са изключени и други вариации, разбира се.

 

Турският менемен много прилича на нашия миш-маш. А всички ние обожаваме вкусът му, нали? Затова си мислим, че и турското ястие много ще ви допадне.

 

В Турция менеменът традиционно се сервира за закуска. Ако ще се хапва сутринта, се приготвя без лук. Сервира се с хляб. 

 

Приготвя се в голям тиган, най-често с 4 яйца и се хапва направо от тигана. 

 

За яденето на това ястие може да не ви трябва вилица - използвайте хляб и гарантирано ще си оближете пръстите. 

 

Менеменът е едно от ястията, които се приготвят в уличните сергии за бърза храна и се предлага за хапване "на крак". 

 

Традиционно се сервира с чесново кисело мляко и зелена салата. 

 

Нужните продукти за менемен - турският миш-маш: 

 

31861

1 червена чушка

1 зелена (жълта) чушка

3-4 люти чушки

1 голяма глава лук

3-4 домата

1 връзка магданоз

4 яйца

1 с.л. захар

2-3 с.л. зехтин или олио

 

Как да го приготвите? В тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Добавете нарязания лук, нарязаните на едно чушки и лютите чушки. 

 

31860

 

Разбъркайте леко и гответе така 1-2 минути. След това добавете накълцаните на дребно домати и захарта, разбъркайте и оставете ястието да къкри. 

 

С дървена лъжица направете 4 гнезда и във всяко чукнете по 1 яйце. Захлупете с капак и оставете да се готви 5-6-7 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйцата. 

 

Когато са готови, може леко да поръсите яйцата със черен и червен пипер за по-пикантен вкус.

 

Наръсете цялото ястие с нарязан на едно магданоз. Сервирайте направо с тигана.

 

* По желание може да приготвите чеснов дресинг от:

 

3-4 скилидки чесън

6-7 с.л. кисело мляко

щипка сол

 

Пресовайте чесъна в киселото мляко, добавете солта, разбъркайте добре и сложете небрежно с лъжица върху ястието. Да ви е сладко!

 

Снимки: youtube.com

 

Насладете се на това ястие, което събира всички аромати и вкусове на лятото в чинията. Така де, в тигана!

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !