Чували ли сте някога Менемен? Всъщност това е име на град в Турция, но много по-известно е като ястие.
Менемен е традиционно турско ястие, което се приготвя с яйца и много зеленчуци. Най-често това са червени и зелени чушки, лук, домати, пресен магданоз.
Не са изключени и други вариации, разбира се.
Турският менемен много прилича на нашия миш-маш. А всички ние обожаваме вкусът му, нали? Затова си мислим, че и турското ястие много ще ви допадне.
В Турция менеменът традиционно се сервира за закуска. Ако ще се хапва сутринта, се приготвя без лук. Сервира се с хляб.
Приготвя се в голям тиган, най-често с 4 яйца и се хапва направо от тигана.
За яденето на това ястие може да не ви трябва вилица - използвайте хляб и гарантирано ще си оближете пръстите.
Менеменът е едно от ястията, които се приготвят в уличните сергии за бърза храна и се предлага за хапване "на крак".
Традиционно се сервира с чесново кисело мляко и зелена салата.
Нужните продукти за менемен - турският миш-маш:
1 червена чушка
1 зелена (жълта) чушка
3-4 люти чушки
1 голяма глава лук
3-4 домата
1 връзка магданоз
4 яйца
1 с.л. захар
2-3 с.л. зехтин или олио
Как да го приготвите? В тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Добавете нарязания лук, нарязаните на едно чушки и лютите чушки.
Разбъркайте леко и гответе така 1-2 минути. След това добавете накълцаните на дребно домати и захарта, разбъркайте и оставете ястието да къкри.
С дървена лъжица направете 4 гнезда и във всяко чукнете по 1 яйце. Захлупете с капак и оставете да се готви 5-6-7 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйцата.
Когато са готови, може леко да поръсите яйцата със черен и червен пипер за по-пикантен вкус.
Наръсете цялото ястие с нарязан на едно магданоз. Сервирайте направо с тигана.
* По желание може да приготвите чеснов дресинг от:
3-4 скилидки чесън
6-7 с.л. кисело мляко
щипка сол
Пресовайте чесъна в киселото мляко, добавете солта, разбъркайте добре и сложете небрежно с лъжица върху ястието. Да ви е сладко!
Снимки: youtube.com
Насладете се на това ястие, което събира всички аромати и вкусове на лятото в чинията. Така де, в тигана!