Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Моци – японската наслада

по статията работи: | 05 декември 2023 Прочитания: 2610
Оризов изкушение с интересно име
Моци – японската наслада
Източник: Flickr.com

Моци е традиционна, японска рецепта, съдържаща ориз (естествено). Използва се от глутенов ориз с къси зърна (нарича се mochigome). Оризът се стрива, прави се на тесто и се оформя в желаната форма.


В Япония традиционно го сервират по време на церемония, наречена моцичуки (mochitsuki), но същевременно се яде целогодишно. Освен това моци е традиционна храна за Японската нова година, когато се продава навсякъде.

 

Моци е многокомпонентна храна, състояща се от полизахариди, липиди, протеини и вода. Има хетерогенна структура, състояща се от въздушни балончета и зрънца нишесте.


Самият ориз, от който се приготвя Моци, почти не съдържа амилоза, което го прави лепкав.

 

Традиционно моци се прави от цели зърна ориз, а процесът е дълъг и трудоемък. Първо, оризът се накисва за една нощ и след това се вари. Сготвеният ориз се удря с дървени чукове в специални хаванчета, докато се стрие напълно.


30662

Снимка: Wikipedia.com


За да се случи това, двама души се редуват в работата – единият удря, а другият – завърта и навлажнява ориза.

 

След това получената лепкава маса се оформя в най-различни форми, най-често сфера или куб.

 

   30665

 

Снимка: Wikipedia.com - съвременна машина за правене на моци

 

 

Моци също може да се получи и от брашно на сладък ориз (mochiko). Брашното се смесва с вода до получаване на лепкава, непрозрачна бяла маса, която се готви във фурна или микровълнова, докато не стане еластична и прозрачна.

 

За какво се използва?

 

В сладкарската промишленост – много от традиционните японски десерти се приготвят с моци. Например, дайфуку (daifuku) е мека, кръгла топка от моци с пълнеж от сладко сирене. Може да съдържа цели ягоди.

 

 30661

Снимка: Pinterest/asaemon2.blog118.fc2.com

 

Куса моци (kusa mochi) е зелена разновидност на традиционното моци, ароматизирана с див пелин.

 

30664

 Снимка: flickr.com

 

 

Има и сладолед Моци – малки топки сладолед, покрити с моци-обвивка.

 

Снимка: Pinterest/justonecookbook.com

 

 

Супа:

Oшируко (oshiruko) е сладка бобена супа с парченца моци. През зимата японците често похапват тази супа, за да се стоплят.

 

Чирака Удон ( chiraka udon, "удон" - означава власт) е супа с кнедли, която се гарнира с препечени моци.

 

Новогодишни специалитети:

 

Кагами моци (kagami mochi) е традиционна украса, която се чупи и яде. Това се прави на специален ритуал – отваряне на огледало.

 

Зони (zoni) е супа, съдържаща оризови питки.

 

Кинако моци (kinako mochi) е ястие, което се хапва на Нова година за късмет. За приготвянето му печени моци се потапят във вода, накрая се поръсват с вода и соево брашно.

 

30663

 

Снимка: Wikipedia.com - моци в неоформен вид

 

Други употреби на моци са :

 

Данго (dango) - японски кнедли от моци;


Уарабимоци (warabimochi) - не е истинско моци. Представлява желеобразна вариация на моци, направена от нишесте от орлова папрат, покрито и потопено в соево брашно и захар. Популярно е през лятото и най-често се продава от камиони – точно както сладоледа.

 

Мофълс (moffles) – съвсем наскоро открито ястие, представлява гофрета, направена от моци.


Опасност за здравето


Моци явно е доста вкусно ястие, но за съжаление крие някои опасности за здравето. Може би заради лепкавата си структура, често причинява задушаване.

 

Всяка година в Япония има смъртни случаи от задушаване с оризовия деликатес.

 

Според службата, която реагира на тези случаи, моци изпраща повече от 100 души в болницата всяка година само в Токио.

 

Всяка година японските власти предупреждават хората да накъсват на малки парченца оризовите моци, преди да ги хапват. Пожарната на Токио дори има сайт, който предлага съвети за това, как да се помогне на човек, задавил се с Моци.

Рейтинг: 4 / 5 , 191 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!