Със сигурност ви се е случвало да се запасите с повечко чесън. Какво се случва?
Докато си стои в шкафа или хладилника, започва да покълва. От него изникват стръкчета, а самата скилидка сякаш губи от обема си.
Какво правим ние? Изхвърляме покълналите скилидки и си вземаме нормални скилидки.
Е, ако и вие правите така, оказва се, че сме в голяма грешка.
Защото е доказано, че покълналите скилидки чесън са много по-полезни от останалите.
Проучването е проведено от изследователят Джонг-Санг Ким и неговия екип и финансирано от Института на Корея за планиране и оценка на технологиите.
Според Ким и екипа му покълналния чесън има по-силно антиоксидантно действие.
Защо е така? Когато разсадите се превръщат в зелени растения, те произвеждат много съединения, някои от които защитават растението от патогени.
"Растенията са много податливи на атаки от бактерии, вируси и насекоми по време на покълването. Това ги кара да поризвеждат различни химикали, наречени фитоалексини, за да се защитават. Повечето от тях са токсични за микроорганизми и насекоми, но са полезни за човешкото здраве" обяснява Ким.
Изследователите установили, че подобен процес се получава и когато от старите скилидки чесън покълват зелени филизи.
След редица опити доказали, че скилидка чесън, покълнала в продължение на 5 дни, има най-силно антиоксидантно действие, докато пресните скилидки имат много по-ниска активност.
Процесът на покълване променя цялостно метаболитния профил на чесъна. Профилът на чесън, покълнал преди 5-6 дни е съвсем различен от този на чесън, покълнал преди 4 или по-малко дни (или изобщо непокълнал).
Покълналият чесън подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, има силно противовъзпалително идействие, подсилва имунната система и има способност да убива 14 вида ракови клетки. Освен това се брои с бактерии, вируси, паразити и гъбички.
Следващият път, когато чесънът покълне, вместо да го изхвърляте, зарадвайте му се. Защото той е истинско оръжие срещу болести и здравни проблеми.
Ето как да си отгледате домашен чесън от покълналите зелени стръкчета.