Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-вкусната сьомга

по статията работи: | 27 май 2013 Прочитания: 19556 5
Е тази, приготвена на фурна с малко масло и много подправки
Най-вкусната сьомга
Източник: Thinkstock/ Guliver

Сьомгата е една от най-полезните риби. Похапването й снабдява организма с необходимите омега-3 мастни киселини, а също е и голям източник на протеини. Но сякаш все в тази посока е обърнат фокуса, когато става дума за вкусната риба.

 

Ето как да приготвите най-вкусната сьомга на фурна. Така приготвена, рибата ще получи хрупкава коричка, без да прегори. Изберете парче от средата на рибата, по-добро е от това към опашката.


Извадете рибата от хладилника 20 минути преди да започнете да я готвите. Това ще съкрати времето за готвене. Загрейте фурната на 250 С. Прокарайте пръсти по филето, ако усещате малки костички, махнете ги с помощта на пинсета.


Затоплете тавичката, в която ще готвите сьомгата. Сложете 50 грама масло в нея и пъхнете във фурната за 5 минути, за да се разтопи маслото. Точно то е това, което ще направи рибата хрупкава и вкусна, без да се налага да готвите сьомгата прекалено дълго. Подправете рибата, като изберете любимите си подправки.


Може да използвате босилек, магданоз или естрагон. Те могат да са свежи или изсушени. Добре е да знаете, че сухите са по-концентрирани. 1 супена лъжица изсушени се равнява на 3 лъжици от същите пресни подправки.


Нарежете ги ситно, поръсете сьомгата от страната без кожа. Започнете печенето, като поставите парчето риба в топлата тава върху маслото с кожата нагоре. Печете за 4-5 минути. Следващата стъпка е да махнете кожата от филето.


Това трябва да стане много лесно, ако не може да се отдели, върнете във фурната и печете за още 2 минути. Когато кожата е махната, овкусете със сол и пипер, обърнете внимателно, овкусете и от другата страна.


Печете за още 3-4 минути. Извадете и проверете дали е готова. Рибата трябва да има хрупкава коричка, да е сочна отвътре, а когато прободете с вилица, парченцата сами да се отделят. Извадете малко преди да се е опекла напълно.

 

За готвенето на риба важи правилото "по-добре леко недопечена, отколкото препечена". Сервирайте сьомгата с голямо парче лимон; на канапе от свежа салата или с паста, гарнирана с лек сос.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Krasimira Jekova
28.05.2013 | 11:48
Отговор на коментар #4 от rozalij atanasova:
скъпа е , но е невероятна
4
rozalij atanasova
28.05.2013 | 11:31
Знам, че е полезна, но не мога да си позволя често да присъства на трапезата.
3
Отговор на коментар #1 от Kremena Peteva:
Освен , че полезна е и много вкусна :)
2
Много обичам тази риба , но е прекалено скъпа .
1
Kremena Peteva
27.05.2013 | 16:49
много е полезна тази рибка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!