Тиквеникът е съществена част от празничната трапеза на Бъдни вечер. Именно затова днес ще му отделим специално внимание. Като под специално внимание ще ви предложим 4 рецепти за тиквеник, сред които ще можете да намерите рецептата, която ви допада най-много.
Първо трябва да помислите с домашни точени кори ли трябва да бъде или с готови. Защото точенето на кори за тиквеник далеч не е най-лесното нещо (казваме го от личен опит). Не че няма да се справите, просто може да станат по-дебели от нужното, а това ще развали удоволствието от хапването му, тъй като няма да се усеща плънката толкова добре.
Но, ако пък искате да се усъвършенствате, то време е да се опитате. С малко тренировки всичко ще си дойде на мястото.
След като сме уточнили корите, тогава идва ред на плънката – класическа или леко осъвременена.
Ето и конкретните предложения, изберете си:
Тиквеник – класическа плънка с готови кори за баница. Тази рецепта е за тези, които играят на сигурно, както се казва. Но пък си е изпитана и няма грешка.
Тиквеник със сушени кайсии – освен полезната тиква, в тази рецепта има и кайсии и стафиди, които определено правят вкуса богат и различен.
Рафаела Искрова
Тиквеник (Пламена) – тук нагазваме в дълбокото, защото тази рецепта е с домашно кори. Но отново искаме да кажем, че няма от какво толкова да се притеснявате, опитайте да си направите домашни кори (ако все още не сте).
Сиропиран тиквеник – звучи много, ама много апетитно, особено за тези, които си падат по сиропираните сладкиши. Плънката от тиква и орехови ядки става още по-апетитно лепкава със захарния сироп...просто фантастично.
Петя Вълканова
Е, остана да ви пожелаем приятно готвене и вкусно хапване на празничния тиквеник. А ако пък вие си имате любима рецепта, то очакваме да я споделите с нас.
А ето тук ви чакат още вкусни рецепти за тиквеник, хай така за разнообразие :)