Покрай рязането на лук много шум се вдига, но безспорно това е едно от онези умения, което отличава професионалиста от аматьора. На вашето внимание предлагаме една техника, с която бихте впечатлили всеки шеф-готвач. Разбира се, необходими са качествен, широк остър нож и честа практика.
За да обелите главата по-лесно, първо я разрежете на две през сърцевината, и след това обелете двете половини по отделно.
Поставете парчетата върху дъска за рязане с отрязаната част надолу. Нека широката част сочи навън. Придържайте внимателно с пръстите си, без те да „стърчат“ над лука. Единствената част, която трябва да допира ножа, са кокалчетата.
Започнете да режете внимателно на тънки филийки, като оставяте неотрязано разстояние от 1 см от по-тясната страна на лука. След като сте го нарязали ветрилообразно, идва време за напречното рязане.
В зависимост от това, колко ситно накълцан лук ви трябва, може да направите 2, 3 или дори 4 разреза. Дръжте здраво и пазете пръстите си!
Продължете да режете, като придържате внимателно. Изпод пръстите ви ще започнат да падат перфектни малки кубчета.
Подробни указания ще получите от видеото долу. А тук си припомнете как се реже лук без сълзи.