Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Кисело мляко

по статията работи: | 02 юли 2013 Прочитания: 21741 6
Радослава Янева и нейното страхотно кисело мляко
Направи си сам: Кисело мляко
Източник: Радослава Янева

"За киселото мляко, защото йогуртът е ако!" си пеех през целия ден, докато се занимавах с направата на продукти от прясно мляко.

 

Знаете, че който пие мляко, става голям и силен. И има здрави зъбки. Това е така и не се е променило от "онова" време, въпреки че разни налудничави идеи за вредата от млякото са намерили своето местенце в нета, а също и своите почитатели.

 

Киселото мляко и саламуреното сирене са традиционни за нашите земи, така че няма спор - за българчетата те са полезни.

 

Най-трудно е да си намерим мляко, защото онази хомогенизирана помия в картонените кутии е малко далеч от идеята за полезното мляко.

 

- Какви са тези жълти парцалчета в млякото, мамо?


- Това е каймак.


- За първи път виждам каймак...

 

Сигурно много други деца също не са виждали каймак и няма да видят, ако винаги пият мляко от кутия.

 

След като се свари, прясното мляко се оставя да поизстине, сипва се в бурканчета и се подквасва.

 

 Източник: http://petitfoura.blogspot.com


Оставя се във фурната на 40 С за няколко часа. В това време бактериите са свършили своето добро дело и са направили прелестно кисело мляко с гъста конситенция и 1,5 см. каймак.

 

Полученото мляко не е прекалено кисело, не е на гнусни бучици и не се разваля бързо, напук на твърденията за домашното мляко. Поне една седмица може да си мирува в хладилника, без дори да му хрумне да прокисва.

 

А гребнато с лъжичка, си седи на купчинка, а не се проточва, както става, когато загребем от някой нов и много полезен йогурт, обогатен с фибри и други неща, които помагат срещу запек.

 

Източник: http://petitfoura.blogspot.com

 

Друга част от млякото оставих за експеримент, наречен "сирене". Разбира се, не ми е хрумнало да правя саламурено сирене, което да чакам 45 дни да зрее, а прясно и безсолно, съобразено изцяло със собствения ми вкус и с доматите с босилек.

 

Млякото се затопля, но не завира, към него се добавя лъжица кисело мляко, смесена със сирищна мая.

 

Оставя се на топличко, после се прецежда през тензух, а от суроватката се получава чудесна извара, която не снимах, защото прекалено бързо изчезна и никой не знаеше къде.

 

Заслужава си човек да похарчи половин ден, за да има 17 бурканчета кисело мляко, 1/2 кг. прясно сирене и чаша извара.

 

Малкият ми син знае, че когато си изяжда попарата (а истинската попара има каймак), кравичката, която е дала млякото, се усмихва. Ако вие не се усмихвате, си яжте овесените ядки с мляко от други ядки, или пък яжте само ядки!

 

Ако искрено сте се забавлявали с Радослава, а и сте научили нещо ново и полезно, не пропускайте да посетите нейния блог!

 

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Dsislava Mateva
30.08.2013 | 22:17
киселото мляко става и по следния начин когато млякато е завряло се оставя да истини а как да разберем кого е готово за потквасване като потопим пръста си и преброим до десет ако пръстави издържи до десет наче млякото е готово сипвасе в бургани слагасе по една сепена лъжица закваска слет това бурканите се завиват в одеяло и се завива и добър апетит
5
Радослава Янева
02.07.2013 | 22:15
Хаха, у нас всичко е наред - мъжът ми и едното дете старателно махат каймакът, а ние с другото дете само това и чакаме, за да го изядем.
4
Маргото
02.07.2013 | 17:03
Отговор на коментар #1 от Anna Vasileva:
Така е и аз не го харесвам.
3
Маргото
02.07.2013 | 17:02
Много по-вкусно е домашното кисело мляко.
2
Margaritka
02.07.2013 | 16:04
Друго си е домашното кисело мляко!
1
Anna Vasileva
02.07.2013 | 15:58
У нас ям само домашно кисело мляко, оф а как го мразя тоя каймак не е истина, старателно го обирам и изхвърлям,многократно :Д
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!