Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Наръчник на бармана: Магията на кюрасото

по статията работи: | 24 юни 2013 Прочитания: 1966 2
Днес, нито един „уважаващ себе си“ бар, не може да съществува без него
Наръчник на бармана: Магията на кюрасото
Източник: Thinkstock/ Guliver

Една от най-известните и често използвани съставки в много коктейли е кюрасото. Напитката е член на семейството на ликьорите Трипъл сек, известни със свежия си цитрусов вкус.

 

В много случаи, то остава недооценено в коктейлите. За да поправим тази грешка, ще ви разкажем малко повече за ароматния ликьор.

 

В оригинал течността е безцветна, но за да се постигне атрактивен вид на коктейла, приготвен с кюрасо, се прибавят различни оцветители. Най-често се слагат син, червен, оранжев или зелен цвят.

 

Суровината, използвана за направата на ликьора, са накиснати и дестилирани кори на растението Лараха. Вид, подобен на портокал, но горчив на вкус. Расте на о. Кюрасао, разположен в Карибско море, в близост до Венецуела.

 

През 16 век сочните плодове са донесени на острова от испански колонизатори. Но под въздействието на сухия и тропичен климат, който се оказва и неблагоприятен, плодовете закърняват и стават горчиви.

 

Толкова горчиви, че някои казват, че могат спокойно да се ядат в шоуто "Фактор страх". Години по-късно някой забелязал, че кората на плодовете съдържа много приятни и ароматни сладки масла.

 

И ето така се родило кюрасото. Най-често използваният вид е синият. Вече споменахме, че цветът се дължи на оцветител, добавен в иначе безцветната течност.

 

Сладкият ликьор не успял да спечели сърцето на местните островитяни, които предпочитали вкуса на рома или холандската бира.

 

Бил известен само на ценителите на ликьорите, докато идея не осенила холандска фирма и не се "родило" синьото кюрасо. И така, напитката с нездрав, съмнително син цвят, както я определят някои скептици, и приятен портокалов вкус, започнала да се разпространява с бързи темпове.


Днес, нито един "уважаващ себе си" бар, не може да съществува без нея. Разбира се, и тук максимата "колкото по-скъп, толкова по-добре" важи с абсолютна сила, както е при повечето алкохоли.


Да си дойдем на думата, както се казва. Ето ги и едни от най-известните коктейли, разкриващи интересния вкус и атрактивен вид на кюрасото:


Kоктейл "Синьо Мартини" (Martini Blue)


Коктейл "Синият сапфир" ("Blue Sapphire")


Коктейл "Черната лагуна" ("Dark Lagoon")

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Петя Иванова
25.06.2013 | 10:24
Това е една много полезна статия .
1
не съм опитвала тази напитка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...