Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

На сладки приказки с Антония Вичева

по статията работи: | 02 май 2013 Прочитания: 2104 1
Автор на кулинарен блог, доказващ, че сладкарството може да дарява любов
На сладки приказки с Антония Вичева

Антония Вичева е автор на блога с най-симпатичното име "Сладкишницата. Alternative Sweets & Chocolate Shop".

 

Потърсихме я, за да ни разкаже малко повече за себе си, страстта към готвенето и от къде черпи кулинарното си вдъхновение.

 

Освен това, Тони е автор и на проект, свързан с образоването на деца, относно полезните и вредните храни - как още в ранна възраст, децата да се научат да ги различават.

 

За Предвеликденския курс, който организира и още интересни неща, нека тя самата ви разкаже в интервюто, което даде за Kulinar.bg.

 

Казваш, че получаваш удовлетворение от готвенето, когато видиш щастие, благодарност и усмивки на лицата на хората. Има ли нещо друго, от което черпиш вдъхновението си?

 

Щастие и усмивки са достатъчни. А черпя най-голямо вдъхновение от импровизацията и възможностите за творчество в кухнята – щастлива съм, че съм от хората, на които експериментите им по-често се получават, отколкото не.

 

Като всяко дете, и ти си имала много различни планове за това каква искаш да бъдеш. От полицай, през археолог, до кулинар. Намери ли себе си в сладкарството?

 

Не. Винаги ще търся нови призвания, ще мечтая и ще опитвам от разнообразието на света наоколо. Плановете са, за да бъдат променяни в движение. Всъщност, никога не съм мечтала да се занимавам с готвене, просто така се случи и разбрах, че се справям доста добре. Но тези, които хапват от храната, приготвена от мен, могат най-добре да кажат.

 

Кога започна да се занимаваш с готвене?


10942

 Снимка: Сладкишницата. Alternative Sweets & Chocolate Shop

 

Започнах като студентка да се занимавам с готвене, за да се издържам, докато следвах и често, за колегите ми, се случваше десертите да бъдат най-деликатната и трудна част от работата. На мен ми се отдаваше и успявах да ги направя добри и на вид, и на вкус. После започнах да си измислям мои рецепти, да адаптирам и променям, да замествам бялото брашно с пълнозърнесто и да изпробвам нови вкусове. Обичам да правя торти с по-нестандартни продукти и не обичам бита сметана!

 

Има ли нещо специално, което приготвяш за Великден, различно от традиционното меню?

 

За семейните празници като Коледа и Великден оставям майка ми да приготвя менюто – там експериментите се приемат по-трудно, а и някои традиции не си струва да се променят радикално. Правя обаче пълнозърнести козунаци от няколко години, които стават много вкусни, различни са от белите заради брашното, но си струва да бъдат опитани.

 

Какво би сготвила точно в този момент?

 

Имам една торба с коприва и лапад в хладилника, брани на източен склон при изгрев слънце... и домашни яйца. Бих разбъркала една смес за киш.

 

Предвеликденският курс за практици, който провеждаш, вече стартира. Разкажи ни малко повече за "учениците" си. Какви хора взимат участие в него, как протичат заниманията ви?


10941

 Снимка: Сладкишницата. Alternative Sweets & Chocolate Shop

 

За мое огромно щастие, се събираме вече втора седмица за кулинарите занимания и всички са много симпатични и положително настроени. Радвам се, че хората не са със свръх очаквания, а идват, за да чуят, опитат и реално да се докоснат до един споделен опит. Това беше и целта на курса, който реших да провеждам – насочен към ежедневното приключение в домашната кухня и освобождаването от страха да експериментираш. Опитвам се с този курс да бъда полезна на гостите си, за да преодолеят малките "подводни камъни” в кухнята, които могат да превърнат всяко готвене в лична драма. Споделям съвети за това къде да открият добри продукти за масата си, как да работят с температурите при печене на сладкиши и хляб и други полезни съвети, до които самата аз съм достигнала в практиката си.

 

 Снимка: Антиния Вичева


Третата седмица от курса е под надслова "Великденски пости с въображение”. Как най-лесно може да се разнообрази менюто на тези, които постят?

 

Имам наблюдение, че много хора намират за по-трудно вкусното готвене без месо, а да не говорим за готвене, изключващо и млечните продукти и яйцата.

 

В последните години постенето се е превърнало в удобна пролетна диета. Това решение е лично и никой не може да бъде съден за него. Да постиш обаче не означава да се храниш само с хляб, солети и салати, това не е нито полезно, а още по-малко вкусно. Има изключително голямо разнообразие от ястия, които могат да бъдат приготвени по време на постите, които да са богати на хранителни вещества, да засищат и да носят удовлетворение за вкусовите рецептори. В постните гозби могат да се добавят различни масла, ядки, повече подправки, да се използват различни зърнени храни и варива. Във фокуса на третата седмица от курса ще бъде точно това – запознаването с пъстрия свят на подправките от Изтока и Средиземноморската кухня, но без месото и сирената. Ще е интересно.

 

На път е прекрасната инициатива "Хлапета в кухнята", която ще научи децата на много полезни неща, свързани с храненето, за полезните и вредните храни, за връзката между храната и здравето. Как върви проектът, откри ли вече свои последователи сред малките кулинари?


10944

Снимка: Сладкишницата. Alternative Sweets & Chocolate Shop


"Хлапета в кухнята” в момента се провежда под формата на кулинарни работилници за деца в София. "Хлапета в кухнята: На път” е разширеният проект, който ще излезе от столицата и ще пътува през лятната ваканция по малки населени места, за да достигне до малчугани от цялата страна. В момента се уговарят няколко места, на които да бъдат проведени занимания, търсим съдействие от активни местни хора, които да помогнат за намирането на места с нужното оборудване и да организират групите деца. Идеята е за едноседмични занимания, в които децата да взимат активно участие, да готвят, хапват, да говорим за това кои храни по магазините са хубави, кои са вредни и като цяло да получат една първоначална идея за култура на хранене.


 Снимка: Антония Вичева

 

Децата са много впечатлителни и обичат да ровичкат в храната, без някой да им казва да внимават и да не цапат. Но нужда от подобни занимания и забавления имат не само децата от големите населени места, затова е и моя проект. Надявам се да намери съмишленици и да се разгърне. В момента набирам средства за осъществяването му чрез платформата ЗаБългария.

 

Ако най-голямата ти сбъдната мечта е сладкарството, за какво мечтаеш сега?


10946

Снимка: Сладкишницата. Alternative Sweets & Chocolate Shop

 

Сладкарството не ми е било никога мечта. Просто част от съдбата ми, вероятно. Сега краткосрочно мечтая да реализирам проекта си, което ще ми даде възможност да пътувам много из страната. А дългосрочно – да пътувам по-далеч, имам едни мечтани дестинации, които все някога ще достигна. Не съм от хората, които обичат да стоят на едно място и непрестанно кипя от разнородни идеи, дано да успея да осъществя повечето от тях.


Какво ще пожелаеш на читателите ни?

 

Ако са авантюристи – много приключения и шарен живот, ако са домошари – спокойствие и уют. На всички обаче пожелавам мир, любов и да не се страхуват да опитват нови неща, не само в кухнята, но и във всичко, което правят в живота си.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
07.05.2013 | 14:33
определено има талант ;)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...