Измиваме добре цвеклото и морковите, почистваме ги и ги настъргваме.
Наливаме в дълбок тиган или тенджера част от олиото, добавяме настърганите зеленчуци и задушаваме под капак 20-тина минути.
Добавяме доматения сок, смачкания чесън, доливаме останалото олио, захарта и солта.
Измиваме пипера, отстраняваме семената, режем на парчета и накълцваме на дребно в блендера, добавяме там и лютата чушка, отново смиламе.
Прибавяме и пипера и задушаваме още около 40 минути - до готовност на цвеклото - да е съвсем меко. Ако ни се вижда гъсто - добавяме сок или олио.
Добавяме дафиновия лист.
Хайверът трябва да се получи мек - да може да се маже на парче хляб - това е правилната консистенция.
Горещия хайвер разсипваме по стерилизираните бурканчета (във фурна на 150 С или на решетка върху пара - за 15 минути).
Обръщаме надолу с гърлата и увиваме в одеяло за 1 денонощие. След като измине, прибираме на хладно.