Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Няколко неподозирани факта за картофите

по статията работи: | 10 юли 2015 Прочитания: 3216
Какво не знаем за най-обичания продукт?
Няколко неподозирани факта за картофите
Източник: Photl

Картофите определено са най-предпочитаният зеленчук от почти всички ни. Няма някой, който да не ги обича и то във всичките им форми, нали така?


Рецепти с картофи има безброй, но днес искаме да ви разкрием малко от историята на картофите, която се оказва, че е доста интересна.


Първоначално неугледната картофена грудка била малък безформен и горчив корен. Първите, които успяват да култивират, са перуанците.


Има сведения, които сочат, че когато през 1537 г европейците опитали картофите, попадайки на тях в рамките на днешна Колумбия, ги нарекли "трюфели с деликатен и приятен вкус”.


През 1580 г вкусният зеленчук пристига в Европа. Сър Уолтър Рали опитал да представи в Британия пред кралското семейство, но опитът му претърпял пълен провал. Кралският готвач изхвърлил грудките и сварил листата на чудното растение, но от това изпотровил целия двор.


В Шотландия и Северна Ирландия пък не ги отглеждали, защото не се споменават в Библията, но ирландските католици пръскали земята със светена вода и така посявали картофи. Днес обаче точно ирландците твърдят, че картофите са афродизиак.


Чак два века по-късно Фридрих Велики съзрял потенциала на картофите, с които може да се нахрани цялото гладуващо население и издал смъртна присъда за всеки, който не ги отглежда.


И преди сме ви показвали интересни факти за картофите, припомнете си и тях – Какво не знаете за картофите.


Интересна е френската картофена история. Там разпространението им се дължи на Луи XVI и съпругата му Мария Антоанета. Тя използвала цветчетата, за да украси балната си рокля и така ги превърнала в моден аксесоар. С цветчета украсила и прическата си.


Съпругът й пък се погрижил да се превърнат в кулинарен аксесоар. С лесен трик той накарал хората масово да ги опитат. Как ли? Засял огромна картофена плантация, оградил я с окопи и патрулиращи стражи.


Това било само камуфлаж – той бил напълно наясно, че любопитството на хората ще надделее и така станало. Те се промъквали през нощта, крадели по 1-2 картофа и ги посаждали в градината си. Така картофите се разпространили изключително бързо във Франция.


На някои места станали толкова зависими от картофите, че това довело до трагични последици. Например в Ирландия през 1840 г болест унищожава цялата реколта. Настъпва прочутият картофен глад, от което милиони хора умират.


Най-любимите по света пържени картофки, както почти всички други кулинарни шедьоври, се раждат съвсем случайно. Това се случва през 1853 г.  Железопътният магнат Корнелиус Вандербилт посетил за вечеря ресторант в Сарагота Спрингс. Поръчал си варени картофи, но върнал порцията си, защото били воднисти и с неприятен вкус.

 

 photl.com


Готвачът се паникьосал и за да не разочарова важния гостенин нарязал два картофа на тънки ленти, пуснал ги във вряло олио, след това ги поръсил със сол и ги сервирал златисти и хрупкави. Така се родила най-любимата гарнитура на милиони хора по света.


Не може да се отрече, че историята на картофите е наистина интересна, но вкусът и възможността да се приготвят по хиляди различни начини и да се съчетават успешно с всички продукти е това, което ги прави любими. 

Рейтинг: 4 / 5 , 208 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...