Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Овчарски пай

19
Овчарски пай
Източник: Росица Братоева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
80 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Сваряват се картофите, обелват се и се намачкват с преса. Добавят се с 1 ч.л. сол и 50 г масло.

  • 2

    След като пюрето се охлади се прибавя 1 разбито яйце и се разбърква добре. Пилешките бутчета се нарязват на дребно, като преди това са почистени от кожата.

  • 3

    Осоляват се и се запържват за около 5 минути в сгорещено масло, заедно с нарязана на ситно глава лук. Разбърква се периодично, леко да се зачерви.

  • 4

    Добавят се нарязания на ситно чесън, мащерката, доматеното пюре, соевия сос.

  • 5

    Добавят се и няколко лъжици топла вода, със стрито в нея кубче пилешки бульон. Вари се до изпаряване на водата.

  • 6

    Пилешката смес се изсипва в тава или в йенска тенджера и се покрива с картофеното пюре.

  • 7

    Паят се пече около 20-30 минути, в предварително загрята фурна на 200 С, докато повърхността се зачерви.

Коментари(19)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
19
Елена Узунова
26.08.2014 | 17:25
Отговор на коментар #18 от Елена Узунова:
Как да изтрия коментар? Забелязах, че телешкото в рецептата на Руми е бульон - съжалявам, руса съм :)
18
Елена Узунова
26.08.2014 | 17:24
Руми, това е с телешко и е вариант на рецепта за селски пай (Cottage Pie), Шепърдс пай се прави с АГНЕШКА КАЙМА. Вариантът, предложен от г-жа Братоева е номиниран в конкурс "БЪЛГАРСКА национална кухня". Най-вероятно става въпрос за БЪЛГАРСКИ овчарски пай!!!!
17
GEDRGIEVA
21.07.2014 | 23:34
РУМИ, НЕ ЗНАЕШ ЛИ БЪЛГАРСКИ?
16
Roumi Morton
05.06.2014 | 21:09
Ето ви рецептата за ОВЧАРСКИ Shepherd’s pie Ingredients: • 900g / 2 lb potatoes, peeled and quartered • 6 tbsp milk • 110g butter / 2 oz, cubed + 1 tbsp for the sauce • Salt and ground black pepper • 1/2 tbsp lard or dripping • 115g / 1 cup chopped onion • 115g / 1 cup finely diced carrot • 1 clove garlic, minced • 450g / 2 cups ground/ minced lamb • 600 ml / 1 pint beef stock • 115g / 1 cup chopped white mushrooms • 2 tbsp finely chopped flat leaf parsley • 1 tbsp plain / all-purpose flour • 115g 1 cup grated Cheddar Cheese • Heat the oven to 190°C/375 ° F/ Gas 5 • Boil the potatoes until soft then drain into a colander. Place the milk and butter in the pan used to boil the potatoes, return to the heat and warm gently until the butter has melted. Add the potatoes and mash. Season to taste and keep to one side. • Melt the lard or dripping in a large deep pan. Add the onion and carrot and fry for 5 minutes. Add the garlic and cook for another minute. • Add the ground lamb and one-third of the beef stock to the onion and carrot mixture and cook, stirring constantly until all the meat is browned. Add the remaining stock, parsley and mushrooms, season with salt and pepper. Cover with a lid and cook for 15 minutes. • Mash the flour into the remaining 1 tbsp butter then add in small pieces to the ground meat sauce, stirring until all the flour has dissolved and the sauce has thickened slightly, approx 5 mins. • Place the meat sauce into an 8"X 3"/ 20cm X 7cm deep ceramic or glass ovenproof dish and cover with the mashed potato. Sprinkle the grated cheese on top of the potato and bake in the heated oven for 30 - 35 mins until the surface is crisp and browned. Serve immediately. ПАЙ
15
Linna Shalaby
09.05.2013 | 17:06
Това не е Шепъртс пай, истинския се приготвя с алабаш,грах,агнешка кайма,сос Уочестър и щипка канела.Като първо се задушава алабаша,добавя се каймата и граха и подпражките,както и соса. После се слага на дъното на тава отгоре картофено пуре и се пече.
14
Magdalena Mihaylowa
09.05.2013 | 16:56
Спор няма ,че рецептата звучи вкусно....ама какви са тия мерни единици бе хора: 2.30 с.л.масло/маргарин - ами напишете грамове като по долу в рецептата 1.20 ск.чесън стар - слагаме една скилидка и другата делим на 10 и слагаме 2 части ли от тях... 4.60 бр.пилешки бутчета - ама това най ме озадачи...за 4-те ясно ама тия 60 от бутчето как ги определихте Пишете само в грамове и бройки ...мисля,че за всички ни би било по разбираемо
13
Violeta
12.04.2013 | 10:48
Много вкусно ми изглежда,ще го пробвам!
12
Ekaterina Tsoneva
09.04.2013 | 16:29
еха че интересен начин за приготвяне на пай
11
Qna Kirkova
05.04.2013 | 12:27
Прекрасна рецепта!
10
dora
14.02.2013 | 17:52
pitam az za6to ovcharski sled kato e s pile,toi se prigotvq s ovne6shka kaima.taka mislq az
9
Radina
14.02.2013 | 15:36
това е супер рецепта,пробвала съм я! :)
8
тихомира илиева
07.02.2013 | 22:58
Личи си че ще е много вкусен този пай.
7
Dessree
07.02.2013 | 10:33
Шепърдс пай? :) Браво!
6
Ralica Hristova
06.02.2013 | 17:36
Е,това изглежда супер вкусно! :)
5
Anna Vasileva
06.02.2013 | 17:26
горещо препоръчвам на всички рецептата,много,много вкусно! :)
4
ана
06.02.2013 | 17:21
Много искам да го опитам, ще е вкусно.
3
Vqra Petrova
06.02.2013 | 17:20
тази рецепта я знам, известна като Котидж пай :) вкусно е! :)
2
Dobi Zvezdeva
06.02.2013 | 16:27
много добре изглежда
1
kalinka kalinkova
06.02.2013 | 16:23
Изглежда вкусен този пай.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!