Има някои основни подправки, който задължително трябва да имате у дома. Нещо като основни вкусове, които може да придадете на ястията.
Малко по малко можете да разширявате палитрата на подправките и пресните билки, но ако тепърва навлизате в света на кулинарията, то имайте предвид, че тези 7 са основата на всичко.
С тях ястията ще станат прекрасни, а желанието да готвите още по-силно.
Той е най-лесният начин за овкусяване, без това да променя състава на мазнини или да изменя тотално вкуса на основния продукт, който готвите. Освен това е важен за имунитета.
Лимонът не е част от света на подправките, но често се използва именно със същата цел. Лимоните и лаймът добавят чудесен вкус и свежест на ястията. Особено подходящи за риба, морски и постно месо. А всички знаем, че високото съдържание на витамин Св тях е особено важно за здравето.
Придава свежест и цвят на ястията и салатите, в които се добавя. В комбинация с домати се получава супер, както и на зелени салати.
Може и да не сте чували за нея, но си зслужава да я опитате. Уникално съчетание между мащерка, лавандула, чубрица, розмарин. Слага се на ястия с пиле, морски дарове, доматени гозби, рататуй и други.
Чили и други люти подправки
Чили, червен пипер или люти чушлета – чудесен начин да овкусите ястието. За тези, които си падат по лютивия вкус, няма нищо по-вкусно от едно пикантно чили кон карне.
Основните видове бульон
Пилешки, телешки и зеленчуков бульон са тези, с които задължително да се снабдите.
Може да изглежда незначителна част от рецептата, но не бива да се пренебрегва. Дори и да ги затопляте, то слагайте ги накрая на топлоннтата обработка на храната, за да запазите аромата и полезните им свойства.
Това са основните здравословни начини да се добави вкус на храната. Опитайте, намерете този, който ви допада най-много.
Здравословни, тъй като в готовите сосове и течни подправки има редица вредни съставки, които никой не иска да слага в устата си.