Една от вкусотиите, която трябва да опитате, ако попаднете в Македония, е т.нар. "пастрмаjлиja”.
Въпреки наличието на свинско (или пилешко) месо, ястието се приготвя целогодишно в местните ресторанти.
И е много, много апетитно, както повечето неща в съседната страна.
Пастърмалията е оригинална македонска рецепта, за която се твърди, че произлиза от региона на град Щип. (Ако отидете във Велес например, сигурно ще чуете друга история.)
Именно в Щип всяка година се организира кулинарен фестивал в нейна чест, който носи издайническото име Пастърмалиада (Пастрмалиjада).
Името й произлиза от "пастърма", тъй като основна съставка е именно накълцаното на ситно месо.
Всъщност пастърмалията лесно може да се нарече "македонска пица".
Формата на тестото варира от квадратна, до овална или като лодка.
Въпреки щипското си "потекло", рецептата е налична в различните точки на Македония, като начинът на приготвяне също е интерпретиран.
Ние ви предлагаме чудесния и изпитан вариант със свинско месо и яйца.
Ако ви се услади, обещаваме ви още македонски вкусотии!
Във видеото пък може да видите как македонски майстор приготвя пастърмалия: