Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пастърмалия - македонската пица

по статията работи: | 15 юли 2013 Прочитания: 8272 9
Запознайте се с чудесния македонски специалитет
Пастърмалия - македонската пица
Източник: skyscrapercity.com

Една от вкусотиите, която трябва да опитате, ако попаднете в Македония, е т.нар. "пастрмаjлиja”.

 

Въпреки наличието на свинско (или пилешко) месо, ястието се приготвя целогодишно в местните ресторанти.

 

И е много, много апетитно, както повечето неща в съседната страна.

 

Пастърмалията е оригинална македонска рецепта, за която се твърди, че произлиза от региона на град Щип. (Ако отидете във Велес например, сигурно ще чуете друга история.)


Именно в Щип всяка година се организира кулинарен фестивал в нейна чест, който носи издайническото име Пастърмалиада (Пастрмалиjада).

 

Името й произлиза от "пастърма", тъй като основна съставка е именно накълцаното на ситно месо.

 

Всъщност пастърмалията лесно може да се нарече "македонска пица".

 

Формата на тестото варира от квадратна, до овална или като лодка.

 

Въпреки щипското си "потекло", рецептата е налична в различните точки на Македония, като начинът на приготвяне също е интерпретиран.


Ние ви предлагаме чудесния и изпитан вариант със свинско месо и яйца.

 

Ако ви се услади, обещаваме ви още македонски вкусотии!


Във видеото пък може да видите как македонски майстор приготвя пастърмалия:


Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Asan Ibryamov
16.07.2013 | 15:24
hahaha makedonska pica dumata ,,pastarma'' sigurno e makedonska,tova si e originalno kaimali pide ot turciya samo kadeto sa slojili pastarma koeto e pak tursko
8
Qna Kirkova
16.07.2013 | 11:47
Много ми е интересно и клипчето,не обичам да ям такива неща,които се разпадат,но пък е забавно.
7
Qna Kirkova
16.07.2013 | 11:46
Отговор на коментар #6 от Маргото:
И на мен ми е интересно,но и се пече в много силно загрята фурна,така че е възможно и да се изпече.
6
Маргото
15.07.2013 | 17:27
Отговор на коментар #2 от Бела Дона:
така е,но се чудя месото дали ще се изпече за тези 7 мин.
5
Маргото
15.07.2013 | 17:27
Клипчето е много интересно.
4
Отговор на коментар #2 от Бела Дона:
Така е и изглежда много вкусно.
3
Не е кой знае каква философия.
2
Бела Дона
15.07.2013 | 15:32
Много интересно .
1
ана
15.07.2013 | 15:13
супер изглежда.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D