Продуктите са за три средно големи патладжана.
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели. Посоляват се обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите, сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
На дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон. Посоляват се, поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че да се разтворят като ветрило.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час.Отстранява се фолиото, запичат се още 10 мин на 180 С и тавата се изважда от фурната.
Кашкавала се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър върху всеки разрез на патладжаните и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
Аз използвах чедър тост, понеже не можах да намеря висококачествен чедър, но уверявам ви – заслужава си!
Патладжаните се запичат още около 10 мин до разтопяване на сирената.