Филетата от сьомга се осоляват от всички страни и се запичат в предварително загрята на 180 С фурна за 18 минути.
Докато рибата се пече, се приготвя сосът.
Единият грейпфрут внимателно се почиства от кората и се разделя на парченца, като на всяко се маха ципата и се разрязва на 2.
От другия грейпрут се изтисква сокът и се прибира на студено.
В средно голям котлон се загрява захтинът на средна температура.
Добавя се ситно нарязаният лук и леко се запържва до златисто - около 4 минути.
Добавят се джинджифилът (ситно нарязан), лютият червен пипер, медът, сокът от грейпфрут и сместа се оставя да къкри, докато изври приблизително наполовина. (отнема около 10 минути)
Сосът се маха от котлона и се подправя с лимоновия сок и сол на вкус.
Преди сервиране, към соса се добавят парченцата грейпфрут и накълцаните на дребно листа босилек.
Котлетите от сьомга се поставят в подходящ съд и се заливат със соса.