Изберете голямо пиле - около 2,5 кг.
Не белете скилидките, а само ги притиснете. Лимоните срежете на половина.
В купа изстискайте 5-те лимонови половинки, сложете чесъна, мащерката и розмарина. Сложете вътре пилето, овкусете със сол и пипер. Напълнете го с чесновите скилидките, лимоните и подправките.
Нарежете лука на полумесеци и разпределете в тавичка, така че да се получи канапе за пилето. Сложете пилето отгоре, завържете му бутчетата и излейте отгоре останалата в купата марината.
Сложете да се пече в загрята на 200 С фурна за около 1 час и 15 минути.
После извадете пилето, сложете го в купа и оставете да си почине за кратко. Прецедете отделилите се в купата сокове.
В още горещата тавичка сложете пилешкия бульон и с дървена лъжица оберете карамелизирания лук. Прецедете през цедка всичко от тавичката и смесете с прецеденото от пилето. Добавете и ореховото масло (или лешниково).
Нарежете пилето на порции. Отделете месото, което остава по кокалите и накъсайте на парченца. Добавете при кресона и залейте с прецедените сокове. Разбъркайте салата и разпределете в плато. Отгоре наредете пилешкото и сервирайте.