Измийте и подсушете добре агнешкия бут.
Направете дълбоки резки с нож на по-плътното месо от бута и с пръсти сложете навътре предварително наситнени пресни подправки: розмарин, кориандър или магданоз, черен пипер и няколко скилиди чесън.
В касерола с капак задушете наситнения пресен лук и гъбите. След омекване на гъбите добавете ориза и долейте необходимо количество вода, разредена с малко сок от лимон. Посолете и овкусете на вкус.
Изсипете сместа около бута. Покрийте тавата с алуминиево фолио. Пече се на 180 С около 2 часа, може и повече, в зависимост от агнешкото.
Отвреме навреме поливайте бута със собствения сос от тавата, за да не остане сух.
Към края, премахнете фолиото и допечете до златиста коричка.
Украсете с резени лимон и клонки пресен розмарин или джоджен. Приятен апетит!