Това е моята импровизация на Пиле Тика Масала. Виждала съм няколко рецепти, в които комбинацията от подправки е била различна, но когато го приготвих за пръв път, не разполагах с всички по рецептата, а само с тези, които посочвам и сега. Резултатът обаче толкова ми хареса, че винаги приготвям само този мой вариант.
Нарязвам пилешките гърди на малки хапки (за да се сготвят по-бързо). Поръсвам ги с 1 с.л. къри и 1 с.л. куркума. Разбърквам добре и запържвам в 2 с.л. зехтин.
Отделно запържвам нарязани на ситно лук и чесън. Добавям 1 ч.л. кимион и 1 ч.л. лют червен пипер. Разбърквам добре.
Заливам с 1 ч.ч. доматено пюре, разбърквам и оставям, докато се изпари водата. Поръсвам с щипка сол и щипка кафява захар.
Добавям 2 с.л. заквасена сметана, разбърквам добре и прибавям пилето.
Ако искате по-голямо количество сос, увеличете доматеното пюре и сметаната.
Смесвам всичко много добре и оставям да покъкри няколко минути, за да се смесят ароматите.
Най-често приготвям и сервирам с пърленки, като българският ми вариант на плоския индийски хляб. А най-сладко е когато всеки си топи директно в тигана :)