Пресейте брашното и направете кладенче в средата му. Разтворете маята в 300 мл хладка вода и изсипете при брашното, добавете захарта, една равна супена лъжица сол и зехтина и замесете меко тесто.
Сложете го в набрашнена купа, намажете го с малко олио, покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си.
Когато е готово, го разточете (не много тънко) на набрашнена повърхност.
Осолете пилето отвътре и отвън и го поръсете с черен пипер. В коремчето му сложете от розмарина, салвията, дафиновия лист и необелени, но леко смачкани скилидки чесън. Под крилцата също поставете от подправките.
Сложете го в центъра на разточената кора. Загънете кората първо от единия страничен край, после прехвърлете другия край.
Там, където се предполага да са краката и главата, подгънете тестото под пилето.
Застелете тава с хартия за печене и сложете загънатото пиле в средата. Включете фурната на 160 градуса, сложете тавичката вътре и печете около час и половина.
На килограм месо - час печене. Когато извадите опеченото пиле, отрежете капаче и поднесете с гарнитура според сезона.