Почистете и нарежете на ситно лука и гъбите
Загрейте половината от олиото заедно с малко вода и ги задушете
Когато поомекнат, прибавете ориза, който също задушетеза кратко време на слаб огън
След това прибавете единия домат, нарязан на ситно или настърган
Разбъркайте и налейте 200 мл гореща вода, пак разбъркайте, докато оризът поеме водата
Свалете сместа от котлона и я подправете с черния пипер, джоджена, половината от магданоза и сол на вкус
Изчистете пиперките от дръжките и семкитеи ги напълнете със сместа
Втория от доматите разрежете на толкова части, колкото са пиперките
Най-отгоре на всяка пиперка сложете по едно парченце домат
Наредете ги в огнеупорна тенджера с капак или пръстен гювеч, на дъното на която сте настъргали третия домат
Прибавете остатъка от олиото, сол на вкус и залейте със студена вода
Печете около 45 минути в умерена фурна
Сервирайте чушките, поръсени с нарязан наситно магданоз
По желание поднесете и купичка с кисело мляко и счукан чесън - който иска, да си подправи чушките
Ястието е много ефектно, ако напълните широки пиперки или едри камби, които нареждате изправени.